DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Nyereményjáték

A “juglon” átok, avagy füvesítés a diófa alatt

Számos helyen olvashatunk és hallhatunk arról, hogy a diófa alá fölösleges a kertfüvesítés ötletén gondolkodni, hiszen a fű úgysem marad meg.

Mindez részben igaz is lehet, mivel a diófa előállít egy juglon nevű anyagot, amely egy úgynevezett védekező mechanizmus a növény részéről. Ez az anyag erős toxikus hatással bír a fa környezetébe ültetett egyes növényekre, és ez alól bizony a fű sem kivétel.

Nagyon sokan csak legyintenek a témára, azonban megfelelő és gondos odafigyeléssel a fű kipusztulása igenis elkerülhető. Érdemes megvizsgálni a témát  ebben az esetben, ugyanis előfordulhat az is, hogy nem a megfelelő fűmagfajtát választod  ki.



 

Előkészületek

A kertfüvesítés alkalmával célszerű figyelembe venni a talaj minőségét és az adott helyet is, ahová a füvet elszeretnénk vetni. Alapvetően a gyep minden fa alatt egy idő után kikopik, függetlenül attól, hogy milyen fajta a fa. Ezáltal célszerű az új terület talaját javítással kezdeni, hiszen nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen minőségű föld  van vagy érkezik a kert feltöltésére.

A talajjavító különösen előnyös diófa tekintetében, mivel semlegesíti az említett mérgező anyagot a talajban. További toxinok mekötéséhez használj folyékony humuszt, ezzel a talajkondicionáló oldattal itasd át a talajt évente kétszer vagy szórd ki granulátum formájában a  Humin Garden Pluszt.



 

Kertfüvesítés

A kertfüvesítés alapvetően egy meglehetősen gondos és alapos előkészületet igényel, pláne, ha a kertünkben vannak fák. A diófa tekintetében figyelembe kell venni a sűrű levelű, zárt lombkoronáját is. Ami annyiban nehezíti meg a dolgunkat, hogy ezáltal nagyobb az árnyékkal borított területek nagysága. A gyep egészséges fejlődéséhez és annak fenntartásához nagyon fontos szerepet játszik a napfény. A diófa alatt lévő gyep szinte egész évben árnyékban lehet, amire megoldást jelenthet az ágak szeptemberi megmetszése, akár vastagabb ágak eltávolítása. A fényviszonyok megváltozásával már sokkal könnyebb egészséges gyepet megtartani még a fák alatt is.

Azonban ezzel még korántsem oldottuk meg teljesen a problémát, hiszen a megfelelő fűmag kiválasztása is jelentős szereppel bír ebben a témában. Erre főleg azért kell nagy hangsúlyt fektetni, mert az esetek legnagyobb többségében nem árnyéktűrő füvet vetnek a diófa alá, ami árnyéktűrő csenkeszfélék keverékből áll. Az öntözés tekintetében tudni kell, hogy árnyékban sokkal lassabban párolog el a víz, emiatt kevesebb locsolást is igényel az árnyékban lévő gyep. Túlöntözés miatt még az árnyéktűrő fűféle is kipusztul.A fajta nem garancia semmire, ha nem a kert igényéhez van az ápolás kialakítva.



 



 

Őszi nagytakarítás

A kertfüvesítést követően kulcsfontosságú az ősszel lehullott falevelek rendszeres eltávolítása a gyepről, ha kell, minden nap foglalkozni kell a tüzetes feltakarítással. A diófa esetében ez különösen mérvadó. Hiszen ennek hiányában öntözéskor vagy természetes csapadék hullásakor  a víz feloldja a levelekben lévő juglont, ami a gyepre ezzel káros hatással bír.

Természetesen a lombhullató fák mindegyikénél elengedhetetlen a levelek eltüntetése, nem csak a diófánál. Mivel a lehullott levelek által nem jut megfelelő napfényhez a gyep, és ezzel úgynevezett fullasztó hatást ér el. Ennek révén pedig a talaj mohásodni kezd, és a fű is kipusztul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: