DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Nyereményjáték

Apport esetén is kiemelten fontos a könyvvizsgálat

Egy gazdasági társaság életében abban az esetben, amikor a tag nem készpénzben szolgáltat hozzájárulást a vállalat részére, akkor apport tevékenység történik. Ez a nem pénzben történő átadás vonatkozhat szellemi vagy más egyéb, vagyoni értékkel bíró dologra.

Mikor lehetséges egy vállalat esetében az apportálás?

Ahhoz, hogy egy eszköz apportálható legyen, mindenképpen szükséges, hogy valós, meghatározott értékkel rendelkezzen, ami tulajdonképpen a forgalomképességének az alapja is egyben. Ezenkívül lényeges, hogy az az eszköz, amit bevonni készülnek a cég tulajdonába, a tevékenység célját legyen képes szolgálni.

A különböző formájú gazdasági társaságoknál más-más szabályok vonatkoznak az apportálás lefolytatására, azonban minden esetben fontos a követelményeknek történő megfelelés. Ugyan az apport értékének vizsgálata a jogszabályok értelmében nem kötött a könyvvizsgálói végzettséghez, de a valóságnak történő megfelelés miatt nagyon fontos, hogy azt szakértelemmel rendelkező hozzáértő végezze el. A legjobb, ha olyan szolgáltatóhoz fordulunk a témában segítségért, ahol képzett és tapasztalt szakemberek foglalkoznak az apport témájával. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek esetében az apport tevékenység lefolytatása épp aktuális kérdés, tanácsos a Central Audit szolgáltatásait is áttekinteni a szakszerű segítség igénybevétele miatt.



 



 

Apport szabályok a különböző gazdasági formák esetén

Má-más vállalati forma esetén más-más apportálási szabályokat szükséges betartani. A korlátolt felelősségű társaságoknál a kft. tagjai határozzák meg alapvetően a különböző eszközök hozzájárulási értékét, és ügyvezetői nyilatkozat, illetve szakértő vagy könyvvizsgáló által kiadott vélemény adja majd a cégirathoz szükséges dokumentáció alapját.

A részvénytársaságoknál ezzel szemben kicsit kötöttebb az eljárás, ugyanis az rt-k esetében szakértői, könyvvizsgáló leírást, értékelést, illetve az érték-megállapítás módszerének ismertetését kell csatolni az alapszabályhoz.



 

Milyen esetekben jöhet szóba az apportálás fogalma?

Az apportálás folyamata leggyakrabban a tagi kölcsön, illetve az üzletrész átruházása esetén fordulhat elő. A tagi kölcsön esetében annak a feltételnek szükséges megfelelni, hogy az adós az adott követelést elismerje, míg az üzletrész esetében az a lényeges elvárás, hogy a tag a saját személyére vonatkozó törzsbetétjét korábban bocsássa az adott társaság rendelkezésére.

Abban az esetben, ha az említett feltételeknek megfelelnek a vállalkozások az apportálás szándéka esetén, nincs további jogi gátja az apport megvalósulásának.

Összességében kijelenthető, hogy az apport során nem pénzbeli, törvényileg és pénzügyileg elismert tárgyakat képviselő érték kerül az adott vállalat tulajdonába, amelyek megemelik a törzstőke értékét. A folyamat egyes esetekben kötött és csak a könyvvizsgálói szolgáltatás igénybevételével lehetséges, azonban a legtöbb esetben ez nem kötelező, de határozottan ajánlott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: