DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
Nyereményjáték

Amiről nem beszélünk eleget: előzze meg a szívbetegséget és a magas vérnyomást

Számtalan olyan betegséget ismerünk, amely nem feltétlenül okoz markáns tüneteket, hosszú időn keresztül fennállva viszont, előbb utóbb panaszhoz, sőt súlyosabb következményekhez vezetnek.

Ilyen a szívbetegség és a magas vérnyomás is.

Nem mindenkinél jelentkeznek rögtön a tipikus tünetek, de ha az Ön családjában is előfordul hasonló megbetegedés, érdemes elővigyázatosnak lenni. A szabad szemmel nem látható veszélyekről ma már a képalkotó diagnosztika segítségével rengeteg információt nyerhetünk.



 

A Doppler-ultrahang vizsgálat és típusai

Annak érdekében, hogy az agy és az idegrendszer megfelelően működjön, szükséges a megfelelő vérellátás. Az, hogy testünkben ez a folyamat hogyan zajlik, összefüggésben van ütőereinek állapotával. A verőerek átjárhatóságát és állapotát a Doppler vizsgálat segítségével vizsgálhatják.

A technológia segítségével többféle vizsgálat is elvégezhető, úgymint a nyakban futó erek vizsgálata (ez a carotis doppler), illetve van lehetőség szemügyre venni a végtagokban lévő ereket is. Létezik egy úgynevezett színes Doppler vizsgálat, aminek segítségével a vér áramlási sebességét és áramlási irányát is meghatározhatja a szakember. Ezt egy színkódolás segítségével teszi vizuálisan értelmezhetővé a technika, mely nagyban megkönnyíti az érgyulladásokkal és az érelmeszesedéssel kapcsolatos diagnózisok felállítását. Ezáltal pedig jelentősen javíthatja a beteg esélyeit, a megelőzés hatékonyságát.



 



 

A stroke megelőzésében is fontos lehet a vizsgálat elvégzése

Az agyvérzésről vagy agyi infarktusról egyre több szó esik a hétköznapokban. Ez az állapot olyan gyakran lép fel, hogy talán nincs olyan ember, akinek családjában vagy közvetlen környezetében ne lett volna rá példa. Egyre jobb arányban ismerik fel, ezzel pedig az ellátási esélyek is sokat javultak az utóbbi években. Elmondható, hogy ez minden esetben egy súlyos állapot, és alapvetően az agy vérellátásával van összefüggésben.

A vérellátási rendellenesség következtében az agy nem jut elegendő mennyiségű oxigénhez, így tápanyagellátása is veszélybe kerül, aminek egyenes következménye a sejtek elhalása. A folyamat rendkívül gyorsan megy végbe, így a gyors diagnosztizálás, illetve a megelőzés nagyon fontos, hiszen maradandó károsodás léphet fel, ami aztán egy életen át befolyásolja a beteg életminőségét.



 

Honnan tudhatja, hogy az Ön számára is szükséges lehet a vizsgálat elvégzése?

Az agyi keringésben fellépő rendellenességeknek számos tipikus tünete van. Amennyiben Ön gyakran szédülést, fülzúgást, látászavart, esetleg eszméletvesztés vagy sűrűn fejfájást tapasztal, érdemes utánajárni a kiváltó okoknak. Ezek a tünetek más jellegű problémákra is utalhatnak, amennyiben rendszeresen előforduló panaszokról van szó, mindenképp keresse fel orvosát, és konzultáljon vele a megelőzés érdekében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: