DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Nyereményjáték

A baba a „negyedik” trimeszterben

Mikor megszületik egy kisbaba, még nem képes önállóan boldogulni a világban. A szakemberek szerint csak a nagy fejük miatt születnek meg a babák a kilencedik hónapban. Igazából még szükségük volna további három hónapra az anyaméhben a nagyobb érettséghez. Emiatt a kisbabák első három hónapját szokták „negyedik trimeszternek” is nevezni.

Megszületik tehát a baba, de emellett egy új család is, szülővé válik a nő is és a férfi is. Rendkívül nagy változás ez mindenki számára.



 

Nagy változások időszaka ez

A kisbaba, aki eddig az anyaméh biztonságos melegében élte mindennapjait, egyszerre kikerül a fényes és zajos külvilágba. Eddig nem kellett külön megdolgoznia az ételért, hiszen az édesanya szervezete biztosította a tápanyagokat. Most már kívülről jön az éltető tejecske, működésbe lépnek az emésztőszervek. Az érzékszervek is egyre tökéletesebben kezdenek működni. A hallásuk már elég jó, de vigyáznunk kell rá, mert sokkal élesebbek a külvilág ingerei. Élesedik a látás és a szaglás is.

Óriási változások zajlanak rakétasebességgel. Mi csak azt vesszük észre, hogy eleinte nagyon keveset tölt ébren kisbabánk. Az első két hónapban még nem is nagyon tudja megkülönböztetni a nappalt és az éjszakát.

Picurka gyomrukat 2-3 óránként meg kell tölteni. Ha valami nem stimmel, bizony csak sírással tudják jelezni nekünk. Ez az egyetlen kommunikációs eszközük még.



 



 

Hogyan könnyíthetjük meg kisbabánk életét?

Nagyon sokat tudunk tenni mi magunk is azért, hogy kisbabánk komfortosabban érezze magát a számára új, idegen és zajos világban. Ebben az időszakban nagyon fontos a mama közelsége. Ez ad biztonságot, meleget és életet. Ha sokat hordozzuk napközben az újszülöttet, máris rengeteget teszünk nyugalmáért és kiegyensúlyozottabb fejlődéséért. A kismamáknak is sokkal egyszerűbb, ha csemetéjük egy Lindalime babahordozó kendőben pihen rajtuk. Ezzel szabaddá válik mindkét kezük, és nem is olyan kimerítő, mintha a karjukban tartanák a kicsiket. Minden évszakban remek segédeszköz: hidegben melegít, nyáron átereszti a levegőt, mégis véd.

Ismét hódít a pólya, nagyon sok generáció használta már. Nem is véletlenül volt népszerű, és látjuk napjainkban is egyre többször. Biztonságosan megtartja a baba érzékeny gerincét és – testéhez képest – nagyobb és nehezebb fejecskéjét. Állítólag a pólyás babák kevesebbet sírnak. A finoman melegítő anyag és a testük bebugyolálása az anyaméh biztonságát adja nekik.



 

Biztonságos kuckó

 

A Lindalime finoman körbeölelő babafészek az, ami még igazán sokat segíthet az első napoktól kezdve. A svédországi szülészeteken és főképp a koraszülött osztályokon már a nyolcvanas évek óta alkalmazzák sikerrel. Az anyaméh melegét és biztonságát idézi fel a pici babáknak. Pont azt a kellemes és biztonságos közeget, amihez az első három trimeszterben hozzászoktak. Szinte bárhol használhatjuk, könnyen szállítható. Utazás közben is az ismerős kuckó melegét és biztonságát adja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: