DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Nyereményjáték

Milyen előnyei vannak az egyedi műanyag csomagolásnak?

A megfelelő csomagolás kiválasztása nem egyszerű, mivel rengeteg szempontot lehet és kell mérlegelni a döntésnél. Sok vállalkozásnál felmerülhet az a kérdés, hogy a kereskedelemben készen kapható vagy egyedi igényekre tervezett csomagolást válasszon.

Milyen tényezők alapján érdemes egyáltalán csomagolóanyagot választani, és miért jó személyre szabott csomagolásban gondolkodni – ezt a témát választottuk e bejegyzés alaptémájának. 



 

A csomagolóanyag kiválasztásának szempontjai

Amikor egy csomagolást tervezünk, nyilván a legfontosabb tényező, hogy mit kell becsomagolni. Ismerni kell a csomagolandó termék méreteit, alapvető fizikai tulajdonságait, speciális jellemzőit. A méretek már önmagukban is korlátozzák a használható csomagolóanyagok körét.

A fizikai tulajdonságok közül kiemelten fontos a halmazállapot, a termék veszélyessége, sérülékenysége, a mozgatás és szállítás közben esetlegesen fellépő hatásokkal szembeni viselkedése. A termék sok esetben igényel speciális csomagolást, amely az egyedi tulajdonságokból következhet: túl kicsi, túl nagy, túl nehéz, túl könnyű, veszélyes, törékeny és hasonlók.

Ezen túlmenően léteznek a terméken kívüli tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni, például hogy kézi vagy gépi csomagolásról van-e szó, hogy milyen a csomagolóanyag környezetre gyakorolt hatása, stb.

A megfelelő csomagolóanyag kiválasztásánál ezeket tehát figyelni kell. Ha nem tudja pontosan, milyen csomagolás lenne a legmegfelelőbb, forduljon a Parainesis csapatához! 



 



 

Konfekcióméretek vs. egyedi gyártás

Ha már nagyjából körvonalazódott, hogy milyen csomagolásra lenne szükség, még mindig ott a dilemma, hogy sztenderd csomagolóanyag, vagy a speciális igényeit is kielégítő csomagolás az optimálisabb. 

A döntésnél a mennyiség nagy szerepet játszik. Kis mennyiségnél az egyedi gyártás nagyon költséges lehet, viszont nagy mennyiségnél akár olcsóbb is lehet, mint a sztenderd csomagolás.

A következő sarkalatos pont, hogy találunk-e egyáltalán a kereskedelmi forgalomban kapható csomagolások között olyat, amely megfelelő. Mulatságos például, ha egy aprócska terméket egy hatalmas dobozba csomagolnak, és a felesleges helyet kitöltik térkitöltő anyagokkal. Az aluldimenzionált csomagolásnál viszont kilóghat a termék, nincs teljesen védve, sérülékenyebb. 

Műanyag fóliáknál például az is előfordul, hogy a fólia túl vastag vagy éppen túl vékony. Egyedi gyártásnál a csomagolás a kívánt vastagságban állítható elő.

A sztenderd csomagolásnál csak meghatározott színű termékekből választhatunk, egyedi gyártásnál bármely szín választható, sőt még logót vagy feliratot is lehet rá tenni. 



 

A speciális igényeket, pl. UV-állóság, savállóság, stb. az egyedi gyártásnál maximálisan, míg a sztenderd termékeknél korlátozottan lehet figyelembe venni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: