DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Nyereményjáték

Citizen, az állampolgár

A Citizen óramárka sokaknak ismerős lehet. Nem csoda, hiszen az 1920-as években született, mára ikonikussá vált termék nagy utat járt be a tokiói kutatóintézettől az átlagemberek csuklójáig. Akkor ugyanis a karóra luxuscikk volt, csak álom volt, hogy egyszer minden embernek lehet saját időmérő készüléke.

A Citizen elérhető árú, megbízható minőségű termék, amely világszerte milliók csuklóját díszíti. De csak a II. világháború utántól. Akkor jött ugyanis az áttörés, ami meghozta a világhírnevet. Ezt pedig igazán extrém bemutatókkal érték el a kor marketingesei.

Először 1956-ban egy helikopterről dobták ki az órát. Láss csodás, a Citizen Parashock névre keresztelt darabja tökéletesen működött a földet érést (becsapódást) követően is. Ki ne szeretne egy elpusztíthatatlan modellt a magáénak tudni?! Annyi baleset érhet: nekiütheted az órát bárminek (falnak, autóajtónak, stb.).

1963-ban egy hajóról bójákat engedtek a vízbe - rajta a Citizen új kollekciójával, amely a Parawater nevet kapta. A ketyegők persze hibátlanul működtek ez után a kísérlet után is. Az extrém bemutatók híre mindenhová eljutott a világban, és megalapozta a márka hírnevét.



 

Fejlődés Citizen módra

Az óra készítői arra törekedtek, hogy egy nagyon vékony óratesttel rendelkező terméket készítsenek, amely sikerült is. Ezt tetézte 1967-ben a kvarckristály vezérelte szerkezet, később a napelemes megoldás, majd a rádiójellel kommunikáló változat. Az Eco Drive, azaz a bármilyen fénnyel működő órák nagyon népszerűek, hiszen a fényt árammá alakítja az óra, saját akkumulátoraiban tárolja, majd visszatölti azt a működése biztosításához.

Egy ilyen óra egyetlen feltöltéssel akár 7 évig is képes működni fény nélkül - egészen elképesztő módon. De még ezt is tovább lehetett fejleszteni az Eco Drive Thermo rendszerrel. Az Eco Drive Thermo a külső környezet és a testhőmérséklet közti különbségből nyeri a működéséhez szükséges energiát. 

A rádiójel által vezérelt modellek atompontosan járnak. Az 1993-ban bemutatott óra Európában a németországi atomóra jelét fogja. Automatikusan hozzáigazítja magát, így ezek az órák egyáltalán nem késnek. Földrészenként átáll az óra az adott terület viszonyítási pontjához, így mindig az aktuális, pontos helyi időt mutatja. Itt nem kell az óraátállítással sem bajlódni, sőt, a naptár is automatikusan vált. A szinkronizálás éjjel történik, mert ilyenkor van a legkevesebb zavaró hullám az éterben. Azért még ezt is lehetett fokozni: van olyan modell, amely a Föld körül keringő műholdak órájához igazítja magát…



 



 

Exkluzív anyagok

A Juta Óra-Ékszer Citizen kínálata magában foglalja a legnemesebb anyagokból készült darabokat. Bőrbarát, antiallergén, super titanium vázak, finom szíjak jellemzik a kollekciót, amelynek bármelyik darabja a tiéd lehet.

A “hagyományos” karórák mellett választhatsz magasságmérővel felszereltet, de mélységmérős is van a kínálatban, hiszen manapság egy órának nemcsak az időt kell tudnia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: