A préselés után elkészült friss gyümölcslé tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal - kálium, kalcium és magnézium, A-vitamin -, melyek a szervezet számára rendkívül hasznosak. Az immunrendszer megfelelő működéséhez biztosítják az alapvetően fontos C- és E-, valamint B1-, B2- és B6-vitaminokat.
Tokaji must – a természetes antioxidáns
A szőlő önmagában is nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek első számú antioxidánsként ismertek. Szent-Györgyi Albert, aki az aszkorbinsav felfedezésével is nagyon sokat tett a betegségek kezelése és megelőzése érdekében, az antioxidánsként ismert P-vitaminok felfedezésében is szerepet játszott. Ezek a vitaminok az erek megfelelő működését segítik, illetve együttes hatásként a többi vitamin hatékonyságát növelik.
A szőlőmustban található antioxidánsok a szabadgyökök semlegesítésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében jelentős szerepet töltenek be. Bőrfiatalítóként is említik a mustot, amit szintén antioxidáns tulajdonságának tulajdonítanak. Ezek a vegyületek segítenek a bőr rugalmasságát megőrizni, valamint lassítani az öregedési folyamatokat. Magas cink- és szeléntartalmával a sebek, illetve a gyulladt, problémás bőrtünetek ápolását támogatva.
Legfőbb hatóanyagai, amivel jót tesz az egészségünknek
Már önmagában a fenti vitaminok és ásványi anyagok rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében. További nem elhanyagolható szerep jut az antioxidánsoknak a méregtelenítési folyamatokban is. Ez a természetes folyamat biztosítja a sejtek számára a regenerálódást, ezzel segítve testünk szerveinek működését.
A frissen préselt szőlőlé fogyasztásával az emésztés folyamatai könnyűvé válnak, a rostoknak köszönhetően serkenti a bélmozgást, ami különösen azok számára fontos, akik aranyérrel küszködnek.
Hazai őstermelő által készített Tokaji must a HerbaStar kínálatából könnyen beszerezhető, így mindig kéznél lehet ez a fantasztikus gyógyital. Fontos tudnivaló, hogy az étrend-kiegészítők önmagukban semmiképpen nem gyógyhatású készítmények, hanem élelmiszerek. Fogyasztásukkal támogatni lehet a hiányos táplálkozást, de azt nem helyettesítik.
Hogyan érdemes fogyasztani?
Elsősorban frissen préselve, mivel az erjedés során csökken a benne lévő ásványianyag-tartalom. Frissen a gyerekek számára is ajánlott napi egy pohárral meginni, mert ilyenkor még nem indul meg az erjedés. Tárolni hűvös helyen kell, felbontás után 1-2 napon belül meg kell inni.