DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Nyereményjáték

Nem is olyan vészes! - fogyókúra alacsony szénhidráttartalmú liszttel

A fogyókúra ma már nem az egyértelmű koplalást jelenti, azonban nem volt ez mindig így. Évekkel ezelőtt, aki testsúlycsökkentésre adta a fejét, az nagyjából a sanyarú koplalás mellett tette le a voksát.

Napjainkban számos diétairányzat közül választhatjuk meg a nekünk leginkább tetszőt, és több olyan terméket is találunk a piacon, melyet ha fogyasztunk, nem vétkezünk a fogyókúra alatt sem. Ilyen termékek például a modern kor technikai fejlődésének köszönhetően létrehozott alacsony szénhidráttartalmú lisztek vagy az ebből készült kis kalóriaértékkel rendelkező péksütemények.

 https-_www.napibio.hu_ - 2021 július - Cikk2



Mi is az az alacsony szénhidráttartalmú liszt?

Azok számára, akik tudatosan szeretnék csökkenteni a szénhidrátbevitelüket, kiváló választás, ha valamelyik szénhidrátcsökkentett lisztet építenek be az étkezésbe. Jobban mondva, ha azzal váltják ki az addig használt fehér vagy más gabonából készült hagyományos lisztet. 

Ha háztartásunkban átállunk arra, hogy ezeket a csökkentett energiatartalmú liszteket használjuk az ételekben, melyek összességében kevesebb energiát fognak tartalmazni, mint hagyományosan készítve, sokban hozzájárulhatunk ezzel testsúlyunk csökkentéséhez. Az alacsonyabb szénhidráttartalmú liszt használatakor érdemes arra ügyelni, hogy a hagyományos lisztekhez képest magasabb a rosttartalma, és nagyobb vízfelvevő képességgel is rendelkezik, így az addig megszokott receptek esetében esetleg több folyadékot kell majd használnunk.

Ha alacsony szénhidráttartalmú termékeket keresünk, érdemes megnézni a NapiBio.hu oldalán található gyártók termékeit: Szoó Judit, Norbi Update, Katus Food, Dia-Wellness, Szafi Fitt készítményeket is találhatunk a virtuális polcokon.

Több márka esetében elkülönítenek édes és sós liszteket is, ezek közül az előállítandó étel sajátosságai szerint érdemes választani. A legjobb, ha mindkét típusból tartunk otthon alacsony szénhidráttartalmú lisztet - bármilyen étel készítéséhez támad is kedvünk, ha van otthon mindkét típusú liszt, az édes és sós süteményeket egyaránt könnyedén elkészíthetjük.

Milyen ételekben használhatjuk ezeket a liszteket?

Miután sós és édes ételekhez külön-külön vásárolhatók az alacsony szénhidráttartalmú lisztek, ezért tulajdonképpen bármilyen étel előállításához használhatóak. Megfelelő, diétás étrendben is alkalmazható édesítőszert használva hozzá gyakorlatilag az édes tészták, sütemények is fogyaszthatóak a fogyókúrás időszakban. Legyen szó akár fánkról, süteményekről, pizzáról, nem kell lemondani a diéta alatt sem a megszokott és kedvelt ételeinkről. 

A müzli sem tiltott már a diétás időszakokban, például a Szafi free fahéjas-almás quinoa müzli is tökéletes alternatíva lehet, mely a különféle allergiák esetében is fogyasztható, hiszen gluténmentes, laktóz- és tejmentes, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot sem. 

Összességében napjainkban elmondható, megszűnt az önsanyargatás, nincs az a diéta, amelyben ne találnánk megfelelő helyettesítő terméket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: