DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Nyereményjáték

Nehezen átlátható feladatok az üzleti év zárásában: az átsorolások

Minden egyes üzleti évet zárva nagy feladat, hogy minden egyes részlet tökéletes legyen a könyvelésben. Ehhez széles körű tudás, megfelelő gyakorlati ismeretek, a részletekkel való aprólékos és helyes munka egyaránt szükségeltetnek.

A könyvelők munkájának támogatására a Perfekt Zrt. számos kreditpontos képzést és szakmai fórumot hirdet. 

 https-__www.perfekt.hu_ - 2021 április - Cikk3



A szakmai klubok segítségével például, egész éves klubtagság keretében részt vehet az évenként hét alkalommal megtartott online előadásokon, amelyek végén még kérdéseit is módjában áll feltenni. Az előadások minden pénzügyi területen dolgozó szakember számára hasznosak, s a témáik mindig a legújabb és legfontosabb aktualitások mentén kerülnek meghirdetésre. Az előadások tematikájához kapcsolódva szakmai kiadványok is készülnek, amelyek a jogszabályi változások értelmezésében segítik a pénzügyi szakembereket. 

Átsorolások a könyvelésben

Az év végi üzleti zárlat során rendszerint átsorolásokat is végrehajtanak a könyvelők. Ezeket az átsorolásokat a főkönyvben nem szükséges könyvelniük, a mérlegben való pontos és helyes megjelenítésük azonban rendkívül fontos. Az adott kölcsönök, a kapott kölcsönök és a kapott hitelek törlesztőrészleteit is mind át kell sorolni. A forduló napjától számított maximum egy év alatt megszűnő, illetve lejáró kölcsönök, bankbetétek, valamint a kötelezettségek is átsorolásra kerülnek. A beszámoló hitelessége kulcsfontosságú, hiszen ezzel számolunk be a vállalkozó bevételi, vagyoni és pénzügyi helyzetéről, illetve az ezekben történt esetleges változásokról.

Az átsorolások kötött szabályok szerint működnek, amelyeket követve viszonylag könnyedén teljesíthető feladatról beszélhetünk, ugyanakkor nagy odafigyelést is igényel az elvégzése, hiszen minden részletnek stimmelnie kell.

Szakmai háttértámogatás a képzéseknek köszönhetően

Rengeteg ilyen feladat akad a mérlegképes könyvelők munkájában. Számottevő javulás és könnyebbség érhető el azzal, ha a szakember megbízható támogatás és magyarázat segítségével valóban megérti a feladatok mögött lévő logikát. Ha a háttér sem teljesen ismeretlen, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel kerülhetőek el a könyvelés során az esetleges hibák. S egy ilyen valóban érzékeny területen, mint amilyen a könyvelés, a hibák egyszerűen nem megengedhetőek. 

Természetesen ez az elvárás magas feszültséget eredményezhet a pénzügyi szakemberekben. Hogy a teher lekerüljön a vállukról, s némi könnyebbséget nyerhessenek a munkájuk közben, miközben magabiztosan és pontosan, értve végezhetik feladataikat - ebben nyújtanak segítséget a fent említett kreditpontos továbbképzések, szakmai fórumok és szakmai klubok. 

Érdemes élni a lehetőséggel, hogy megbízható szakembereknek tehessék fel kérdéseiket, s konkrét, egyértelmű válaszokat kaphassanak azokra. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: