DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Nyereményjáték

Különleges kreatív technikák: csillogó hatás és antikolás

Szeretnél különlegesebb kreatív hobby technikákat is kipróbálni? Szereted a régies, vintage stílust, az antik hatást? Vagy éppen a csilli-villi felületek a kedvenceid?

Mai cikkünkben bemutatjuk, milyen alapanyagokkal és technikákkal tudsz dolgozni akár a csillogás, akár az antik hatás a kedvenced. 

 https-__papelito.hu_ - 2021 április - Cikk2



Csillogás-villogás, avagy jöhet minden, ami ragyog

Amennyiben a káprázatos csillogás, a ragyogó felületek a kedvenceid, sokféle alapanyag közül válogathatsz. Egyéni igényeidnek megfelelően lehet csak sejtelmesen meg-megcsillanó felületet létrehozni, de akár fényesen szikrázó, csilli-villi felületeket is. Az alábbi alapanyagokkal alkothatsz csillogó felületeket:

- Festékek tekintetében a gyöngyház és egyes metál akrilfestékek visszafogottabb csillogást biztosítanak, míg a Glamour metálfestékek szikrázó csillogást kölcsönöznek a felületnek.
- Füstfólia lap és pehely használatával is különleges hatást érhetünk el. Füstfólia pelyhet akkor használjunk, ha foltokban szeretnénk érvényesíteni a csillogó hatást, míg füstfólia lap segítségével egyenletesen be tudjuk vonni a teljes felületet.
- Használhatunk a füstfóliánál vastagabb dekorfóliát is, amelyből a hozzá való 3D ragasztó segítségével különleges formákat alkothatunk.
- Magas fényű, folyékony fém segítségével pedig nem csak a fát, hanem akár egy műanyag flakont is tökéletesen fém hatásúvá varázsolhatunk. 

A régies, vintage stílus, avagy hogyan érhetsz el antik hatást

Ha a ma reneszánszát élő régies, vintage stílus a kedvenced, akkor is sokféle alapanyag és technika közül válogathatsz.

Az antik hatás eléréséhez visszafogottabb, tompa színekkel kell dolgoznod. Antikolópaszta vagy folyékony patina segítségével kicsit el kell maszatolnod a lefestett felületet, hogy régies hatást érj el. Csiszolópapír segítségével is koptathatod a színeket, ha a már lefestett felületet, például egy fadoboz széleit vagy éppen egy képkeret sarkait átdörzsölöd vele. A technika lényege, hogy a tárgyat úgy koptasd le, mintha az a valóságban is több éves lenne.

Egy másik kiváló technika az antik hatás eléréséhez a repesztés technikája. Kétféle repesztés közül választhatsz: egyfázisú vagy kétfázisú repesztőlakk. Az egyfázisú repesztőlakkot akril vagy köztes repesztőnek is nevezik, mivel itt a repesztőlakkot két egymással harmonizáló, de eltérő színű réteg közé viszik fel. A technika lényege a gyorsaságban rejlik. A másik fontos szempont, hogy a második réteg akrilfesték felvitelekor mindig egy irányba dolgozz, és ne fesd újra a felületet. A vízbázisú, visszatörölhető antikolófesték is kiváló választás az eredeti, antik hatású tárgyak készítéséhez. Puha ronggyal visszatörölve a festéket, kopott hatást érhetünk el.

A régi réztárgyakra jellemző patinahatást is imitálhatunk akár nem fémből készült felületeken is. Vannak kifejezetten szettben megvásárolható alapanyagok, melyekkel ezt a hatást tudjuk elérni a különböző felületeken. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: