DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Nyereményjáték

Játékok a természetesség jegyében

Őseink még a természetben megtalálható játékokkal játszottak. Kavicsokkal, ágakkal, fával és bármivel, ami az udvaron hevert. Mára azonban a játékipar óriásira duzzadt, és szebbnél szebb, színes, zenélő, csillogó játék közül válogathatunk kedvünkre. Könnyű elveszni a labirintusban, a játékboltok és az online webáruházak kínálata határtalan, a TV-reklámok tele vannak folyton újonnan kitalált dolgokkal.

Ha valami igazán szép és esztétikus játékot keres, akkor ne a nagy játékboltok kínálatában nézelődjön. Sokkal jobb ötletünk van!

 1



Múlt és jelen

Ha a gyerekkorunkra gondolunk, biztosan emlékszünk még néhány tologatós vagy gurulós, egyszerű és mégis szórakoztató, de nem utolsósorban rendkívül strapabíró játékra, melyekkel akár órákon át képesek voltunk játszani. Nem volt túl sok, nem volt színes, de még csak nagynak sem mondható, és mégis lefoglalt bennünket.

Nem igaz, hogy a mai gyerekek mások, mint amilyenek mi voltunk. Minden gyerek azzal játszik, amit elé tesznek. 

Éppen ezért, ha egy régi, tologatós vagy gurulós kiskacsa van csak kéznél a nagyinál, akkor azzal fog játszani önfeledten. Az egészséges gyermeklélek nem válogat, mindenből játékot csinál, ami a keze ügyébe kerül.

Fejlesztés vagy játék?

Korábban nem volt ennyire szigorú határvonal a játékok és a fejlesztőjátékok között. Minden játék egyben fejlesztő jelleggel bírt. Mára ez megváltozott, úgy is lehet fogalmazni, hogy vannak kifejezetten fejlesztésre való játékok és vannak olyanok, amelyek erre a célra nem alkalmasak.

Nézzük például a puzzle-t. Egyértelműen fejleszt, és játszva fejleszt. Vegyünk egy 3D-s puzzle-t, ami még esztétikus is. Öntsük mindezt fa alapanyagba, legyen például egy mackócsalád vagy nyuszicsalád, ami egymásba rakosgatható kis- és nagy állatokból áll. Egyszerű, és mégis nagyszerű, igaz? Tartósak, nem tartalmaznak káros anyagokat, nincs műanyag, ezáltal környezetkímélőek, és esztétikus megjelenésüknek köszönhetően díszként is funkcionálhatnak.

A Fajándékok játékkínálatában szebbnél szebb darabokra tehet szert, szemezgessen kedvére a webáruházban.

Kirakós, gurulós, társasjáték

A gurulós játékok a legkisebbek kedvence. Ajándéknak is tökéletesek, és akár a gyerekszobát is díszíthetjük velük.

A kirakós játékok kicsit nagyobb gyerekeknek valók.

A társasjáték pedig az egész család számára nagyszerű kihívás és kikapcsolódás. A fa társasjátékok szépek, minőségben verhetetlenek.

Ismeri a Labilon játékot? Ha nem, akkor ismerje meg a toronyépítés izgalmait a játék keretében. Van könnyített és nehezített változata, a lényeg, hogy minél magasabbra épüljön a torony anélkül, hogy ledőlne. A játékalap egy félgömb, ezen kell elkezdeni építkezni. Nehezítő tényező, hogy az elemekben található egy fémgolyó, ami egyensúlyozza vagy épp ledönti a tornyot. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: