DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Nyereményjáték

Panelból családi házba: Minden, amit a vidéki életről tudni érdemes

Egy családi ház erős váltás, főleg, ha éveken keresztül egy kis panelban, vagy belvárosi garzonlakásban laktál. A kormány családtámogató kezdeményezéseinek hála az utóbbi években egyre több fiatal pár tud olcsón házakat venni. Az új építésű családi házak utáni 27% helyett 5%-os ÁFA, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye és a babaváró hitel együttesen elérhetővé tette a vidéki életet a friss házasok számára.

Ha egy panelből költöznél éppen kertes házba, vagy éppen házvásárlás előtt állsz és családi házakat nézegetsz, akkor olvass tovább! Cikkünkben a vidéki élethez való alkalmazkodásról fogunk írni, valamint arról, hogy hogyan használhatod ki legjobban új környezetedet.

formula1



Újrakezdés egy családi házban

Habár a kisebb lakások meghittségét nehéz újrateremteni egy nagyobb térben, azért valljuk be; egy családi ház hatalmas előnyökkel is jár egy panelhez képest. Az új házban a terek elsőre sokkal tágasabbnak fognak tűnni, mint korábbi lakhelyünkön, de nem kell aggódni, ezt is nagyon hamar be lehet lakni. A kicsomagolás után kezdődik csak az igazi kaland! Az új házunk teljes belső terét és kertjét is a magunk igényei szerint formálhatjuk. Olyan díszítéseket alkalmazunk, olyan bútorokat használunk, amilyet csak szeretnénk és ezúttal elég hely is lesz hozzá. Az új környezethez való alkalmazkodás a gyerekeknek valószínűleg még jobban fog menni. A kertes házak nagy előnye, hogy nem kell lelifteznünk az emeletről, hogy a betonfalak által beárnyékolt játszótéren foglalkozhassunk a gyerekekkel. Elég csupán kinyitni a bejárati ajtót is. A kert persze nem csak játékra alkalmas, palánták, virágok, nyáron árnyékot biztosító fák, vagy akár egy medence is elférhet. Az ambícióinknak gyakorlatilag csak az elhivatottságunk és persze a pénztárcánk szab határt.

Ha sikeresen berendeztük lakásunkat és rendbe tettük a kertet, akkor jöhet a következő lépés: fenntartani a megfelelő állapotot. Egy kertes ház egyik legnagyobb előnye gyakran hátránya is lehet. A kert rendben tartása, a locsolás, a fűnyírás és az egyéb kerti munkák először nagy és monoton feladatoknak tűnhetnek. Idővel azonban garantáltan megszokjuk és megszeretjük őket!

 rek1

Megéri kertes házba költözni?

Egy panellakásról elsőre azt gondolnánk, hogy olcsó a fenntartása és tökéletes kezdő ingatlannak, ám ez nem mindig van így. Az utóbbi években az eladó házak és az eladó lakások számai szinte fej-fej mellett haladtak az ingatlanpiacon, ám tavaly ez a trend megdőlni látszott. Az ingatlanok érték a válság hatására sem csökkent számottevően, sőt a legtöbb helyen még nőtt is. A lakásárak alakulása pedig a rezsi emelkedését hozta. Jelenleg sok helyen drágább fenntartási költségekkel kell számolnunk egy belvárosi ingatlanban, vagy egy Budapest külvárosában lévő lakóparkban, mint egy az agglomerációban található, de Budapesten kívül eső családi ház esetében. Ez nagy szó, tekintve, hogy egy kertes ház esetén nyilván nagyobb terület fűtéséről beszélhetünk, ami elsősorban a téli időszakban releváns. Sajnos az agglomeráció területén is elég nehéz olcsó házakat találni, de mindenképpen megér egy próbát, ha kellemesen, családiasan, de mégis a fővároshoz közel szeretnénk letelepedni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: