DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Nyereményjáték

Mit érdemes tudni a bőrfertőzésekről?

Milyen típusai ismertek a bőrfertőzéseknek? Mi okozhat bőrfertőzést? Hogyan kezelhetőek? Mi a különbség az elsődleges és a másodlagos bőrfertőzések között? Mikor érdemes felkeresni a bőrgyógyászati rendelőt? Cikkünkben megválaszoljuk a bőrproblémákkal kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket.

A bőrfertőzések lehetnek elsődlegesek és másodlagosak. Az előbbi esetben kórokozó károsítja meg a bőrt oly mértékben, hogy gyulladás alakul ki. A másodlagos bőrfertőzés során felülfertőződés történik valamilyen meglévő bőrgyógyászati probléma talaján.

 https-_belvarosiorvosicentrum.hu_ - 2021 március - Cikk4



Mi okozhat bőrfertőzést?

Sokféle kórokozó állhat a bőrfertőzések kialakulása mögött. Ide sorolhatóak többek között a vírusok, a gombák, a baktériumok és az állati élősködők. A bakteriális fertőzések közül a legtöbb esetben ótvart diagnosztizálnak, mely felületes, gennyes bőrfertőzés. Szintén gyakran fordul elő az orbánc, mely mélyebb gennyes bőrfertőzés.

A vírusos bőrfertőzések többnyire hólyagokat, kiütéseket és gyulladásokat eredményeznek. Bizonyos esetekben növedékek kialakulását is előidézhetik, ide sorolható többek között az uszodaszemölcs, a közönséges szemölcs, a laposszemölcs, a futószemölcs és a nemi szervi szemölcs. Az említettek mellett a herpeszvírus-fertőzés is gyakran előfordul.

Gyakoriak a gombák okozta bőrfertőzések

A bakteriális és a vírusos bőrfertőzések mellett fontos megemlíteni a gombák okozta fertőzéseket, melyek szintén sokaknál okoznak életminőségbeli romlást. A gombás fertőzések többnyire a hajlatokban és az ujjak között alakulnak ki. A népbetegségnek számító körömgombásodás azonban már a bőrfüggelékek gombás fertőzéseihez tartoznak.

Szintén a bőrfüggelékek gombás betegségeihez sorolható a hajas fejbőr és a szakálltáj betegsége, melyek mögött a szőrtüsző fertőződése áll. Amennyiben az említett tünetek közül bármelyiket észleli magán, foglaljon időpontot a Belvárosi Orvosi Centrum bőrgyógyász szakorvosainál!

Bőrparaziták is okozhatnak problémát

A bőrparaziták közé soroljuk a tetvességet és a rühességet. A fejtetvesség többnyire közösségekben jelentkezik, főleg a gyermekközösségekben, hiszen számukra természetes a szorosabb testi kontaktus. A lapostetvesség napjainkban ritkán fordul elő, a ruhatetvesség pedig egyáltalán nem jellemző a normál életkörülmények között élőknél.

A rühesség kialakulása mögött a rühatka áll. A bőrtünetek többnyire apró vakarásnyomok, azonban az atka nyálára vagy székletére jelentkező allergiás reakció akár súlyosabb tüneteket is okozhat. Jellemző, hogy meleg hatására, például fürdés során a viszketés fokozódik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: