DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Nyereményjáték

Ezt érdemes tudnod, ha webszerverválasztás előtt állsz

A világ három legnépszerűbb webszervere a világon az Apache (43,4%), a Nginx (42,1%) és a Microsoft ISS (8,5%) a W3Techs felmérése alapján. A kutatás során 10 millió weboldalt vizsgáltak.

Joggal vetődik fel a kérdés: miért éppen ezek a webszerverek a legnépszerűbbek, és miért ilyen arányban? Mi a helyzet a kisebb webszerverekkel? Ők milyen piaci részesedéssel rendelkeznek, és mi várható a jövőben? Ezekre próbálunk válaszolni a következő sorokban.

 https-_rackforest.com_ - 2021 március - Cikk3



Kinek melyik webszerver való?

A nyílt forráskód adta rugalmasság előnyeit preferálók számára az Apache lehet az optimális választás. A Nginx hasonló pozitívumokkal bír, mint az Apache, viszont a hardver büdzséje alacsonyabb. Azok a cégek, amelyek Windows pártiak, értelemszerűen a Microsoft IIS-t fogják választani.

Vannak azonban a piacon kisebb versenyzők is, akikről eddig még nem esett szó. A top aktív oldalakat figyelembe véve a Netraft által végzett kutatás megmutatta, hogy az Apache és a Nginx árnyékában megbújt a Google 8,01%-os részesedéssel.

A már korábban említett W3Tech webszerver listáján a negyedik pozíciót a LiteSpeed foglalja el. Vannak még kisebb szereplők, mint az IdeaWebServer, a Cowboy, a Tengine, a Kestrel és a Lighttpd és még néhány kisebb projekt, ám ők finoman szólva sincsenek a reflektorfényben.

Mit ajánlanak a szakértők?

A W3Tech igazgatója, Matthias Gelbmann azt vallja, Java applikációkhoz optimális a Tomcat és a Jetty. A JavaScript oldalakhoz Node.jg, a Python alkalmazásokhoz CherryPy a megoldás.

A választás mögött meglehet, hogy nincs is különösebb technikai ok. Erre enged következtetni a piaci elemző nyilatkozata, mely szerint egy hétköznapi website életében ha átállnak egyik rendszerről egy másikra, az nehezen indokolható tisztán technikai okokkal.

A professzionális szerverhoszting szolgáltatásokra szakosodott RackForest arról számol be saját weboldalán, hogy ügyfeleik közel kétharmada az Nginx webszervert használja, csupán egy harmadik választja az Apache-t, és alig 2% a Microsoft IIS-t. Ők alapból az Nginx-et preferálják, Apache-ra pedig akkor van szükség, ha a megrendelőnek szüksége van .htaccess-re. Az IIS csak akkor jön szóba, ha az ügyfél számára a Windows nélkülözhetetlen.

Mik az aktuális trendek?

A Nginx fejlődése töretlen, az előrejelzések szerint a weblapok 66 százaléka fog ilyen webszerverrel üzemelni. Főként az Apache lesz ennek a folyamatnak a kárvallottja. Arra nem mutatkozik esély, hogy a Microsoft nagyobb piaci részesedést hasítson ki magának ebből a piacból, sőt, az sem volna meglepő, ha romlana a jelenlegi pozíciója.

A kicsik háza táján nincs olyan feltörekvő cég, amelyik gombamód terjeszkedésnek indulhatna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: