DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Nyereményjáték

Minden (is), ami az öngyógyító laptopkijelzőről tudni érdemes

Mit is kell érteni egész pontosan az öngyógyító laptopkijelző kifejezés alatt? Miként valósulhat meg az a gyakorlatban, hogy egy laptopkijelző gyakorlatilag saját magát gyógyítsa? A cikkben ezeket a kérdéseket fogjuk részletezni.

Kiemeljük továbbá annak a fontosságát is, hogy a laptopkijelzőt amennyire csak lehet, sikerüljön megóvni a külső sérülésektől és mechanikai ráhatásoktól. Bízunk benne, hogy a cikk segítségével jó néhány laptopkijelző épségét sikerül megóvni.

 https-__www.laptophardware.hu_ - 2021 január - Cikk3



A laptopkijelzőre azért is kell fokozott figyelmet fordítani, mert a készülék egyik legdrágább eleme

Ha volt már „szerencséd” sérült, karcos vagy akár törött laptopkijelzőhöz, akkor pontosan ismered ennek az állításnak a valóságtartalmát. A kijelző javítása vagy akár a cseréje bizony igencsak súlyos tételt jelenthet a költségvetésedben, ha ez a megoldás elkerülhetetlen.

Úgyhogy egyáltalán nem a véletlen műve, hogy sokaknál merül fel az igény a kijelző proaktív megóvására. Vagyis annak a gyakorlati megvalósítására, hogy a laptopkijelzőt lehetőség szerint minél nagyobb hatékonysággal sikerüljön megóvni az esetleges mechanikai sérülésektől.

Pontosan mit is kellene érteni az öngyógyító laptopkijelző megnevezés alatt?

Maga az elnevezés persze már elárulja a lényeget. Olyan laptopkijelzőről van szó, ami egy-egy sérülést követően gyakorlatilag saját magát gyógyítja, javítja. Az öngyógyító laptopkijelző létjogosultságát egyébként a törhetetlen kijelzők iránt mutatkozó igény hívta életre.

Kétségkívül hangzatos maga a kifejezés. Elvégre ki ne szeretne olyan laptopkijelzőt használni, ami a legkomolyabb igénybevétel és a leginkább hányattatott sors mellett sem fog sérülni, karcossá válni vagy törni?

Viszont időközben kiderült, hogy a törhetetlenség megvalósítása igencsak bajos. Szóval, az öngyógyító laptopkijelző megalkotására reálisabb sansz mutatkozik. Nézzük meg, maga a technológia hogyan is működik a gyakorlati használat során.

Így működik az öngyógyító laptopkijelző a gyakorlatban

Az öngyógyító technológia megvalósításával több gyártó is kísérletezett már. A Motorola például egy speciális polimer fejlesztésén dolgozott. A vizsgálat tárgya, hogy a sérülés javítható-e. Amennyiben igen, akkor indulhat az egyedi program futtatása, hogy a laptop vagy okostelefon által termelt hő segítségével pikk-pakk orvosolható legyen a kijelző sérülése.

Ennél egy fokkal fejlettebb megoldással sikerült előrukkolni. Ők ugyanis olyan speciális üveglapot hoztak létre, amelyik a mechanikus nyomást érzékelve önmagát javítja. Vagyis nincs szükség plusz eszközre annak a megvalósulásához, hogy a laptop öngyógyító jellege hiba nélkül kidomborodjon.

Persze azt be kell látni, hogy maga a technológia még bőven fejlesztésre szorul, mielőtt a széles körű rendelkezésre állás feltételei adottak lennének.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: