DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Nyereményjáték

Online pszichológiai tanácsadás társfüggőknek?

Online tanácsadás sokféle létezik, de ritka az olyan forrás, ahol bátran megfürdőztethetjük elménket és lelkünket, anélkül, hogy ennek bármilyen hátránya adódhatna. Gondoljon csak bele, milyen online rákeresni akármilyen testi nyavalyára a keresőben, s halálra rémülten szembesülni az így nyert találatokon keresztül azzal, hogy bizony könnyen nagy bajt is jelezhet a beírt tünet. Ugyanezzel a jelenséggel szembesül az, aki a lélek oldaláról közelítve szeretné megtalálni problémáinak gyökerét, s legalább egy kis rálátást szeretne nyerni arra, hogy min kellene változtatnia, milyen úton kellene elindulnia.

Természetes függőség

A függőség például tipikusan olyan téma, ami a negatív képzeteket hívja elő az emberekben. Természetesen ez nem véletlenül van így. Rengeteg olyan függőség van, ami valóban csak káros lehet. Hiszen ilyen, ha drogtól, alkoholtól vagy más olyan élvezeti szertől függ valaki, amelyek károsítják egészségét, s akár fenntarthatatlanná teszik az egyén életét, életformáját. 

http-__onlinetanacsadas.com_ - 2021 január - Cikk1



Mit gondol ezekhez képest a kapcsolati függőségekről? Elfogadhatóbbak vagy nehezebbek? Lehet egyáltalán a függőség normális? Mielőtt rávágná a “nem”-et, gondoljon például az anya és gyermeke, illetve a szülő és gyermeke között lévő kapcsolatra, de felnőttek között is normális, egészséges, természetes dolog, ha egy közeli, bizalmi kapcsolatban függnek a felek egymástól. Kiszolgáltatni magunkat – ez is egy negatív fogalom, de néha jó valóban odaadni magunkat, legyen szó akár egy mély beszélgetésről, akár egy intim szexuális élményről. Így aztán függni a másiktól nem csak negatív, de pozitív értelemben is lehet, ezért nagyon fontos megkülönböztetni, mi az a függőség, ami káros, s mi az, ami nem.

Társfüggőség és az elkerülő kötődés

Ha a párkapcsolati dinamikát tekintjük meg közelebbről, jellemzően a társfüggő párja a kötelékkerülő lesz. Ők együtt remekül kiegészítik egymást ebben az akár élethosszig tartó játszmában, ahol egyikük egyre függetlenebb, míg a másik egyre inkább függőbb lesz.

Habis Melinda klinikai szakpszichológus fontosnak tartja, hogy lássuk, az ilyen kapcsolatban nem alakul ki a bizalom, az érzelmek pedig gyakran és szélsőségesen váltakoznak. A társfüggő, de bárki más is, aki rossz párkapcsolatban szenved, utat találhat ahhoz, hogy önmagát megerősítse és függetlenebbé tegye. A változtatások által pedig saját döntése szerint folytathassa a sokkal magabiztosabb, örömtelibb, bátrabb életét.

Ez jelentheti a kapcsolat végét vagy folytatását is, az egyén döntése szerint. Viszont mindenféleképpen jelenti azt, hogy több időt és energiát szánunk ezentúl azokra a dolgokra, amik boldogabbá tesznek, legyen szó akár egy gyermekkori álomról vagy egy bakancslistás tételről, a megvalósításuk segítségével átélhetjük és élvezhetjük az önállóságot és függetlenséget. Ezen az online tanácsadáson olyan utat találhat, amin elindulva boldogabb és önállóbb életre talál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: