DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Nyereményjáték

Különös pszichózis

Mi a pszichózis? A pszichotikus állapotban szenvedő személy részben vagy teljesen elveszti a valósággal való kapcsolatát, s ez a kapcsolatvesztés megváltoztatja az érzéseit, gondolatait, és ezek hatására a viselkedése is jelentősen megváltozik. Általában a skizofrénia ugrik be az embereknek, ha pszichózisra gondolnak, de akár a hangulatzavarok, mint például a depresszió is vezethetnek pszichotikus állapothoz. Nagyon fontos, hogy a háttérben fizikai okok, pszichoaktív szerek használata, de akár a túlzott alkoholfogyasztás is állhat.

A pszichózis kezelése mindenképpen pszichiáter feladata, sürgősségi ellátást igényel. A pszichózist mindig kezelni kell! Nem szabad félvállról venni, mert súlyos következményei lehetnek, akár agyi szövetkárosodás is felléphet, már rövid távú pszichotikus állapot szövődményeként is. További probléma, hogy agresszív viselkedéshez is vezethet, így a pszichózisban szenvedő személy veszélyes lehet önmagára vagy a környezetére egyaránt.

 https-__www.onlinepszichologus.net_ - 2021 január - Cikk2



A pszichózis tünetei

A pszichotikus állapot következményeként a normális életvezetés ellehetetlenül, a változások pedig a családtagokra, de akár a tágabb környezetre is hatással vannak. Az emlékezet, a koncentráció és a figyelem sokat romlik. Az érzelmi élet elszegényedik, ami akár a teljes szociális izolációig is vezethet. Pszichózisban gyakran előfordulnak téveszmék, hallucinációk, de akár katatón állapot is kialakulhat.

Ritka, különös tünetek

A pszichotikus állapotban időnként rendkívül érdekes tünetek is megjelennek. A Capgras-jelenségben a pszichózisban szenvedő személy szerint őt is és környezetét is hasonmásokkal helyettesítették, amik veszélyesek rá. A Cotard jelenség esetén a beteg úgy gondolja, hogy ő maga és a világ valójában már nem is létezik. A Truman-show téveszmében pedig úgy hiszi, hogy az élete meg van rendezve, s egy valóságshow állandó szereplője.

Az Ördögűzőt idézi a „démoni megszállottság” állapota, amikor a személy biztos abban, hogy egy gonosz lélek lakozik benne, aki az ő testét használja cselekvésre és beszédre. Érdekes, hogy pont ezután a film után jegyezték fel először a horrorfilm neurózist, azt a jelenséget, amikor valaki egy horrorfilm megtekintése után szenved poszttraumás tünetektől.

A pszichózisban szenvedő személy az Ekbom tünetnél azt érzi, hogy bogarak vagy férgek vannak a testében vagy testén. A Frégoli-tünetnél pedig idegeneket hisz ismerősöknek.

A De Clérambault-szindróma esetén biztos abban, hogy egy nála magasabb státuszú, például híres személy szerelmes belé. Az Othello-szindrómában pedig a házaspár egyik tagja úgy véli, hogy párja megcsalja, s mindenben ennek bizonyítékát látja.

Azontúl, hogy most már biztos lehet abban, hogy az írók és rendezők imádják a pszichológiai szakirodalmat, gondoljon arra is, hogy segíteni kell megfelelő ellátáshoz jutni azoknak a családtagjainak, barátainak, akik úgy érzik, hogy ilyen rémisztő világba csöppentek, mint amit ezek a tünetek leírnak. Az akut pszichózis elmúlása után pszichoterápiás munka szükséges a korábbi életvitelhez való visszatéréshez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: