DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Nyereményjáték

Ideális folyadékbevitel, hogy hatékony legyen az edzésed

A csapból is az folyik, hogy szervezetünk egészségének fenntartásához legalább napi 2 liter folyadék elfogyasztása szükséges. Köztudott tény, hogy a víz az emberi test legfontosabb alkotóeleme, hiszen testünk mintegy 70 százalékát víz alkotja. A szervezet egészséges működéséhez tehát elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Érdemes letölteni okostelefonunkra egy olyan ingyenes applikációt (ilyen például a Water Tracker), amely rendszeres időközönként figyelmeztet bennünket, hogy ideje innunk.

Amennyiben sportolsz, akkor különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás. Ha nem iszol eleget, úgy hiába mozogsz és izzadsz, nem fognak tudni távozni szervezetedből a méreganyagok. 

 https-__www.2skinfitness.hu_ - 2021 január - Cikk1



Fontos tehát, hogy edzés előtt, alatt és után is fokozottan oda kell figyelnünk a megfelelő folyadékfogyasztásra. Ha nem iszol eleget akkor biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz tudni megfelelő hatékonysággal edzeni. Edzés alatt – annak intenzitásától függően – izzadunk és fontos, hogy pótoljuk az izzadással elveszített folyadékmennyiséget.

Az edzés hatékonyságához természetesen megfelelő sportruházat is szükséges. Bármit is sportolj, fontos, hogy minőségi anyagból készült, légáteresztő szettet viselj. 

Folyadékpótlás fontossága a sportban

Amennyiben 60 perces edzést tartunk, akkor a víz fogyasztása a legideálisabb. Amennyiben hosszabb időtartamú, intenzívebb gyakorlást végzünk, akkor a víz fogyasztásával önmagában még nem fogjuk tudni pótolni az izzadás során elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat. Ilyenkor ne sima vizet, hanem kifejezetten erre a célra kifejlesztett vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó izotóniás italt igyunk.

Intenzív mozgás során akár több liter folyadékot is veszíthetünk, amit pótolnunk kell, hogy ne romoljon a teljesítményünk. 

Folyadékfogyasztás edzés előtt

A legjobb választás, ha már az edzést megelőző nap emeljük a bevitt folyadék mennyiségét. Az edzés napján az edzés előtti 1-2 órában pedig érdemes 4-6 dl folyadékot elfogyasztani és még edzés előtt közvetlenül is inni egy kis pohár folyadékot.

Folyadékfogyasztás edzés közben

Mozgás közben is kiemelten fontos a megfelelő folyadék-utánpótlás, hogy ne romoljon a teljesítményünk és a koncentrációnk. Mindenkinél egyedi, hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége mozgás közben, hogy pótolni tudja az elveszett folyadékot, ásványi anyagokat. Általánosságban elmondható, hogy 15-20 percenként ajánlott átlagosan 2 dl folyadékot fogyasztani. 

Folyadékfogyasztás edzés után

Edzés után is fontos, hogy eleget igyunk. Ez azért lényeges, hogy egyensúlyba hozzuk a folyadék- és elektrolit-háztartásunkat. Ennek biztosításához ajánlott edzés után közvetlenül 3-5 dl -nyit inni, majd ezt követően rendszeres időközönként fogyasztani egy-egy pohár folyadékot. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: