DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Nyereményjáték

Eddz úgy, mint egy Forma-1-es pilóta!

A Forma-1 már sok éve foglalja le a lelkes rajongókat. A szép, gyors kocsik, a sebesség, a pilóták kiállása és kitartása rengeteg embert megbabonázhat és mi időről időre figyeljük, hogy hogyan gyorsulnak a versenyautók, milyen lesz a következő szezon és mire lehet számítani. És persze mindannyiunknak megvan a kedvence, akinek minden alkalommal drukkolunk. Talán még ábrándozunk is arról, hogy valamikor mi is beülhetünk egy ilyen gyors kocsiba és száguldhatunk elképesztő sebességgel egy pályán körbe-körbe.

Azonban, ha erre nincs is lehetőségünk, van valami, ami közelebb hozhat minket a kedvenc forma-1-es pilótánkhoz. Azt hinnénk, hogy kocsit vezetni ugyanolyan, mint versenyautót, hiszen mi is nap mint nap elvezetünk a munkahelyünkre, vagy bárhova máshova. Azonban egy pilóta élete nem csak a vezetésről és gyorsaságról szól. Legalább annyira formában kell lenniük, mint bármilyen másik komoly sportolónak és ahogy szezononként változnak az autók, nekik is jobban meg kell dolgozniuk az izmaikért. A széles gumikat és a nagy leszorító erőt manőverezni nem könnyű feladat.

 formula



A gyorsabb autók nagyobb erőt jelentenek

Ez a nagy erő pedig a pilótákra hat, tehát sok izomra van szükségük. Ezt az erőnlétet felépíteni pedig akár teljes napokat is jelenthet az edzőteremben és akár azon kívül is, minden percet edzéssel töltve. Minden szezon előtt a pilótáknak alapozniuk kell, ami, ha sikeres, utána jön a szinten tartás. De mit is jelent az alapozás? Lewis Hamilton edzésterve nem kispályás. Ha szeretnénk legalább egy kis részben rá hasonlítani, akkor futással kezdjük a napot. Ezután mehetünk a konditerembe, ahol a gépeket és súlyzókat igénybe véve jó sok időt eltöltünk. A kiemelt területek, amikre figyelni kell, az a has, a vállizom és a nyak. Ezután Hamilton biciklizik pár órát. Általában később még visszatér a súlyzókhoz, de a szabad idejében más mozgásformákat is űz. Az viszont biztos, hogy a masszív izmok eléréséhez a súlyzók a leghatékonyabbak nála.

Jenson Button is teljes erőbedobással edz, hiszen nem csak a gyorsulásban a pilótákra nehezedő erőt kell valahogy elviselnie a testnek, de már a szerelés és a bukósisak is több kilót nyom. Button leginkább a hagyományos módszereket kedveli, guggolás, felülés, fekvők és ezentúl még az erősítés. Ezeket a gyakorlatokat is mind lehet súlyzókkal izgalmasabbá tenni. 

Így edzenek a Forma-1-es pilóták

A többi Forma-1-es pilóta is mind gyakran és előszeretettel használ különböző súlyzókat különböző gyakorlatokkal. A kifejezetten a törzsre fókuszáló edzés fontos. Ha eddig még nem tettük meg, követhetjük a kedvenceinket a közösségi médiás platformjaikon, ott láthatjuk pontosan, hogyan edzenek. Kevin Magnussen például egy olyan súlyú súlyzóval edzi a törzsét, ami pont olyan nehéz, mint egy Forma–1-es kormánykerék. Valteri Bottas a saját testsúlyos edzéseken túl gépeket is használ, de nála is ugyanúgy megjelennek a súlyzók. 

Sebastian Vettel is híve a súlyzózásnak, ennyi azonban neki sem elég az ideális fittség eléréséhez. Ezentúl a biciklizés és a futás is remek sportolási lehetőség, amik a kardiót is fellendítik. Hobbiként pedig mászhatunk hegyet Vettelhez hasonlóan. 

Ha kedvet kaptunk követni kedvenc forma-1-es pilótánk életmódját, akkor belevághatunk egy súlyzószett vásárlással, vagy járvány idején fókuszálhatunk a kültéri mozgásra.

Ha pedig már eleget beszéltünk a mozgásról, ne felejtsük el, hogy az étrend is fontos része egy edzésnek. A különböző joghurtok, gabonák és rostos gyümölcsök nem csak a Forma-1-es pilótáknak tesznek jót, de nekünk is. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: