DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 12. szombat
Nyereményjáték

Izgalmas fiatal pilóták – kiket láthatunk hamarosan az F1 mezőnyében?

A Formula-1 viszonylag lassan engedi be a fiatal pilótákat a mezőnybe. Az összesen 20 ülésre bőven vannak tapasztalt veterán pilóták, a csapatok pedig előszeretettel választják őket. A következő nagy tehetségek azonban rendületlenül törnek előre a sportban, mi pedig izgatottan várjuk debütálásukat.

d



Egy dolog garantált – az itt felsorolt pilótákra bátran mernénk fogadni a jövőben egy alternatív sportfogadó-irodánál is.

A Formula-2 üdvöskéi és az akadémiák neveltjei

Formula-1-be nem szoktak csak úgy a semmiből bepottyanni a versenyzők. Szépen kiépített szamárlétrát másznak meg általában az újonc pilóták, melynek utolsó lépcsőfoka a Formula-2-es bajnokság szokott lenni. Nem is hiába helyezzük ezen kategória fiataljaira a legnagyobb hangsúlyt, hiszen mindössze az elmúlt két-három évben is olyan nevek jutottak el innen az F1 mezőnyébe, mint Charles Leclerc, Alexander Albon, Lando Norris, George Russell vagy éppen a 2021-re már leigazolt Mick Schumacher.

Az ifjú Schumacher mellett azonban bőven vannak még tehetséges pilóták az F2-esek között: Callum Ilott, Marcus Armstrong, illetve Robert Svarcman kifejezetten izgalmas út előtt állnak. Mindhárman a Ferrari Driver Academy tagjai, így a Ferrari részéről is jelentős szakmai támogatásban részesülnek, amely szintén elengedhetetlen egy sikeres Formula-1-es debütáláshoz. Hármójuk közül Armstrong a 2020-as szezonban nem muzsikált igazán jól, azonban korábbi teljesítményei alapján egyértelműen figyelemre érdemes.

A Ferrari fiatal pilótái közül még Arthur Leclerc is kiemelkedik, akinek neve hallatára valószínűleg többen is felkapják a nevüket, hiszen bátyja már jól ismert alapembere a Forma-1-es mezőnynek. Arthur ettől még egy kicsit messze áll, hiszen 2020-ban még csak a Formula Regional European Championshipben versenyzett, de a jövőben az ő nevét is érdemes lehet fejben tartani.

A fiatal bikák is jönnek

A Ferrari azonban nem az egyetlen csapat, akik külön figyelnek a fiatal pilóták kinevelésére. A Red Bull különösen híres arról, hogy saját nevelésű pilótáit ülteti először az Alpha Tauri, majd a Red Bull nagycsapatának üléseibe. Szinte az összes nagynevű Red Bull-os pilóta ezt az életutat követte végig – elég ehhez Vettel, Verstappen vagy Ricciardo nevét megemlítenünk. A Red Bull akadémiájából jelenleg Jüri Vips és Yuki Tsunoda nevét emelnénk ki. Vips 2020 közepén csatlakozott csak be a Formula-2-es bajnokságba, így tapasztalatot még bőven gyűjtenie kell. Mind Vips, mind Tsunoda azonban rengeteg potenciállal rendelkezik, ezért koránt sem csodálkoznánk, hogy ha néhány éven belül az ő nevüket látnánk az egyik Forma-1-es garázs falára felfestve.

A Williams és a Renault is nevelgeti az ifjú pilótákat

Emellett mindenképpen érdemes még a Williams Driver Academy idei osztályára is vetni egy pillantást. Itt Jamie Chadwick írhatna történelmet a közeljövőben, ha női Formula-1-es sikereket tudhatna magáénak. Azonban, ha a realitás talaján szeretnénk maradni, akkor be kell vallanunk, hogy Chadwick még elég messze áll egy F1-es ülés lehetőségétől. Egyéb williamses pilóták még Jack Aitken, Roy Nissany és Dan Ticktum. Mindhárman egyértelmű potenciállal rendelkeznek, azonban hármójuk közül Ticktum kerül első sorban a hírportálok kiemelt helyére – sajnos nem pont a legjobb hírek miatt. Meglehetősen indulatos természete már jó párszor hozta kellemetlen helyzetbe mindenkori csapatát, így kérdéses, hogy az F1-ben milyen karrier elé fog majd nézni a fiatal pilóta.

Végül még a Renault saját akadémiájának pilótáira is érdemes egy pillantást vetnünk. Innen a kínai Guanyu Zhou már F2-es futamgyőzelmet is szerzett. Oscar Piastri még egy fiatal pilóta, akinek jó, ha megjegyezzük a nevét, 2020-ban ugyanis magabiztosan húzta be az F3-as bajnoki címet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: