DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Új győztes: Bastianini nyert a Gresini Ducatival

Az erre az évre ismét független csapattá váló alakulat olasz motorosa a hajrában kapta el az addig vezető Pol Espargarót, így első MotoGP-s győzelmét aratta. Brad Binder és a repsolos spanyol még a dobogón.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Két olasz győzelem – a Moto3-ban Andrea Migno, a Moto2-ben Celestino Vietti diadalmaskodott – állt fel a rajtrácsra a MotoGP mezőnye az évadnyitó Katari Nagydíjon, ahol Jorge Martin vághatott neki a pole-pozícióból a 22 körös távnak. A start után azonban a narancssárgára festett motorok törtek az élre: Pol Espargaro vezetett repsolos kollégája, Marc Marquez és a KTM-es Brad Binder előtt. Hasonlóan nagy nyertese volt a rajtnak Joan Mir is, aki az első kör végére egészen a negyedik helyig kapaszkodott fel, miközben a ducatisok közül Enea Bastianinit leszámítva mindenki rengeteget esett hátra,

pol-espargaro



Az élboly sorrendjét az bontotta meg, amikor Marquez egy ízben besokallt a célegyenes végén, amit kihasználva Binder feljött a második helyre, míg mögöttük Bastianini előzte vissza Mirt. A Gresini Ducati másodéves olasz motorosa nem is állt meg itt, egy körrel később ő is elkapta Marquezt, míg Mirt az apriliás Aleix Espargaro előzte meg.

Közben néhányan idejekorán kiállni kényszerültek: Jack Miller vélhetően műszaki gondok miatt a bokszba hajtott, az újonc Marco Bezzecchi, valamint Alex Marquez és Miguel Oliveira pedig elesett. Féltávnál történt egy kettős bukás is: Francesco Bagnaia csúszott el az 1-es kanyarban, magával sodorva az éppen általa előzni kívánt, de még külső íven mellette lévő Martint is, tovább fokozva a Ducati közel rémálomszerű estéjét.

Tíz körrel a vége előtt Pol Espargaro kezdett meglógni az élen, egy másodperc fölé hizlalta a fórját az üldözőkkel szemben. Bastianini talán ezt is érzékelve levadászta Bindert, átvette tőle a második helyet, s apránként a hondás spanyolra is elkezdett közelíteni. Méghozzá nem is akármilyen tempóban: öt körrel a leintést megelőzően gyakorlatilag utol is érte őt! A következő közben pedig meg is előzte őt a célegyenesben, így Bastianini átvette a vezetést – Espargaro viszont elrontotta a féktávot, így még Binder is elé került.

bastianini-katar-dppi

Bastianini már nem is nézett vissza: az olasz motoros első királykategóriás győzelmét aratta – méghozzá a 2021-es verziójú Ducati Desmosedici nyergében, annak a Gresini Racingnek a színeiben, amely egy évvel az alapító Fausto Gresini halála utána újra teljesen független csapatként indul a MotoGP-ben! Binder második helyet hozott a tesztidőszak során főként csak küszködő KTM-nek, míg Pol Espargarónak be kellett érnie a dobogó alsó fokával.

Mögötte bátyja, Aleix futott be, majd jött Marc Marquez, aki ötödik hellyel tért vissza a kettős látása után. A pénteken még favoritnak tűnő, de az időmérőn ismét gyengén muzsikáló Suzukik a 6-7. helyen értek célba Mir, Alex Rins sorrendben, míg a teljesen szürke versenyt futó, regnáló világbajnok Fabio Quartararót a végén még Johann Zarco is lenyomta. A top 10-et Takaaki Nakagami tette teljessé, míg az újoncok közül az éppen pontot szerző Remy Gardner lett a legjobb, ezreddel megelőzve Darryn Bindert – folytatás két hét múlva a vadonatúj indonéz pályán.

A futam végeredménye:

1. Enea Bastianini Gresini Ducati  
2. Brad Binder Red Bull KTM 0.346
3. Pol Espargaró Repsol Honda 1.351
4. Aleix Espargaró Aprilia Racing 2.242
5. Marc Márquez Repsol Honda 4.099
6. Joan Mir Team Suzuki Ecstar 4.843
7. Alex Rins Team Suzuki Ecstar 8.810
8. Johann Zarco Pramac Ducati 10.536
9. Fabio Quartararo Monster Yamaha 10.543
10. Takaaki Nakagami LCR Honda 14.967
11. Franco Morbidelli Monster Yamaha 16.712
12. Maverick Vińales Aprilia Racing 23.216
13. Luca Marini VR46 Ducati 27.283
14. Andrea Dovizioso RNF Yamaha 27.374
15. Remy Gardner Tech3 KTM 41.107
16. Darryn Binder RNF Yamaha 41.119
17. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 41.349
18. Raúl Fernández Tech3 KTM 42.357
Kiesett:    
  Jorge Martín Ducati  
  Francesco Bagnaia Ducati  
  Miguel Oliveira KTM  
  Álex Márquez Honda  
  Jack Miller Ducati  
  Marco Bezzecchi Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: