DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így zajlott az Osztrák GP harmadik edzése

Pénteken egyszer Max Verstappen és a Red Bull, egyszer pedig Lewis Hamilton és a Mercedes volt a leggyorsabb Spielbergben. Jön az időmérő előtti utolsó gyakorlás, tartsatok velünk!

Nagy szeretettel köszöntünk mindenkit, alig tíz perc múlva jön az Osztrák Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzése Spielbergből - tartsatok velünk, hogy megtudjátok, hogy a Red Bull vagy a Mercedes várhatja-e majd bizakodóbban a délutáni kvalifikációt!

Merthogy ez bizony nem magától értetődő: péntek délben még Max Verstappen volt a leggyorsabb, délután viszont már Lewis Hamilton. A brit szerint ennek ellenére is előnyben vannak a múlt héten nyerő energiaitalosok, a holland vb-éllovas viszont arra figyelmeztetett, hogy főleg a C5-ös lágy gumin tűnik gyorsnak a Mercedes. Izgalmasnak ígérkezik tehát ismét a csata!

A nap eddigi legfontosabb fejleménye természetesen az, hogy Hamilton újabb két évre aláírt a Mercedesszel: részletek és nyilatkozatok IDE kattintva.

Sebastian Vettelt köszöntik a születésnapján a szurkolók:

El is indult a harmadik edzés, egy óra áll a csapatok rendelkezésére, néhányan ki is hajtottak a pályára egyből.

Lando Norrisé az első mért idő, de mire ezt leírtuk, már Pierre Gasly átvette tőle a vezetést, de még csak 1:06-ban járnak a versenyzők.

Szépen kiderokálták az Aston Martin garázsát Vettel születésnapja okán:

Nem véletlenül nem látunk jelzéseket a gumik szélén: a csapatok kérésére a mostani szabadedzésen is próbálgathatják a merevebb falú új abroncsokat, amelyeket a Pirelli a soron következő Brit Nagydíjtól már élesben is bevet majd. Az első nap visszajelzései egyébként abszolút pozitívak voltak.

Megint jól kezd az AlphaTauri: Yuki Tsunoda 13 ezreddel átvette a vezetést Gaslytól. Norris, Carlos Sainz és Charles Leclerc a további sorrend, de a két élcsapat pilótáinak még nincs mért ideje.

Közben Mészáros Sándor kollégánk helyszíni fotóin láthatjuk, hogy a telt házas lehetőséget kihasználva elözönlötték a Red Bull Ring lelátóit a holland szurkolók:

Hamilton az élcsapatok versenyzői közül az első fecske, a tesztgumikon futva a hatodik helyre jön be, mindössze három tizedmásodperces hátránnyal.

Bottas is megtett már egy kört, de mivel nincs túl sok akció pillanatnyilag a pályán, íme, még egy fotó a holland szurkolókról:

Norris közben az élen a McLarennel, immár 1:05-ös idővel, Tsunoda elé pedig még Raikkönen is bejött. Verstappen még mindig idő nélkül.

Eltelt fél óra, és Verstappen végre a pályán - a hollandok tombolnak is!

Verstappen pedig annak rendje és módja szerint át is veszi egyből a vezetést, méghozzá rögtön 1:04,941-es idővel.

Mutatunk is egy kb. félidei teljes sorrendet:

Tsunodának volt egy meleg pillanata az utolsó szektorban: lecsúszott a pályáról a fűre, de szépen megfogta az autót - igaz, a gumiknak így is lőttek.

Leclerc is majdnem produkált egy hasonlót: a monacói a 4-es kanyarban csípte el a sóderágyat a Ferrarival.

Hamilton is felrakta a lágy gumit, de csaknem fél másodperccel Verstappen mögé érkezett csak meg a brit. Leclerc a két Mercedes közé befurakodva a harmadik.

Hamilton közelített minimálisan egy lila utolsó szektorral: most 336 ezredmásodperc a hátránya Verstappennel szemben.

Nem telhet el edzés Mazepin-hiba nélkül: az orosz is a 4-es kanyarnál sokallt be. Eközben többen is javítanak: Sainz bejön harmadiknak Leclerc elé, és villannak a pénteken is remeklő Astonok Vettel és Stroll 5-6. helyezése révén.

Russell is remekel amúgy, nyolcadik a Williamsszel - a sors iróniája, hogy pont Bottas mögött...

Perez bejön ötödiknek a Red Bull-lal. Utolsó nyolc-kilenc percben járunk már, jönnek az utolsó időmérős szimulációk.

Hamilton villant is egy lila utolsó szektort, 53 ezredre megközelíti Verstappent. Aki viszont válaszol minderre, s 1:04,591-re javítka az etalont, s így újra fél másodperc a fórja - főleg miután Hamilton körét törölték, így most Bottas ráadásul a második.

Kevesebb mint három perc van hátra, lesz-e még változás? Verstappen, Bottas, Hamilton, Gasly, Giovinazzi (!) az első öt pillanatnyilag.

A válasz: nem. Verstappen 1:04,591-es idővel zárt az élen, fél másodperccel Bottas és csaknem hét tizedmásodperccel Hamilton előtt. Perez a hetedik.

Íme, a teljes végeredmény:

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet. Mindenki fogyassza el az ebédjét, aztán kevesebb mint két óra múlva jövünk is az időmérő edzéssel!