DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
12:06

Szépen kiderokálták az Aston Martin garázsát Vettel születésnapja okán:

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet. Mindenki fogyassza el az ebédjét, aztán kevesebb mint két óra múlva jövünk is az időmérő edzéssel!

Íme, a teljes végeredmény:

A válasz: nem. Verstappen 1:04,591-es idővel zárt az élen, fél másodperccel Bottas és csaknem hét tizedmásodperccel Hamilton előtt. Perez a hetedik.

Kevesebb mint három perc van hátra, lesz-e még változás? Verstappen, Bottas, Hamilton, Gasly, Giovinazzi (!) az első öt pillanatnyilag.

Hamilton villant is egy lila utolsó szektort, 53 ezredre megközelíti Verstappent. Aki viszont válaszol minderre, s 1:04,591-re javítka az etalont, s így újra fél másodperc a fórja - főleg miután Hamilton körét törölték, így most Bottas ráadásul a második.

Perez bejön ötödiknek a Red Bull-lal. Utolsó nyolc-kilenc percben járunk már, jönnek az utolsó időmérős szimulációk.

Russell is remekel amúgy, nyolcadik a Williamsszel - a sors iróniája, hogy pont Bottas mögött...

Nem telhet el edzés Mazepin-hiba nélkül: az orosz is a 4-es kanyarnál sokallt be. Eközben többen is javítanak: Sainz bejön harmadiknak Leclerc elé, és villannak a pénteken is remeklő Astonok Vettel és Stroll 5-6. helyezése révén.

Hamilton közelített minimálisan egy lila utolsó szektorral: most 336 ezredmásodperc a hátránya Verstappennel szemben.

Hamilton is felrakta a lágy gumit, de csaknem fél másodperccel Verstappen mögé érkezett csak meg a brit. Leclerc a két Mercedes közé befurakodva a harmadik.

Leclerc is majdnem produkált egy hasonlót: a monacói a 4-es kanyarban csípte el a sóderágyat a Ferrarival.

Tsunodának volt egy meleg pillanata az utolsó szektorban: lecsúszott a pályáról a fűre, de szépen megfogta az autót - igaz, a gumiknak így is lőttek.

Mutatunk is egy kb. félidei teljes sorrendet:

Verstappen pedig annak rendje és módja szerint át is veszi egyből a vezetést, méghozzá rögtön 1:04,941-es idővel.

Eltelt fél óra, és Verstappen végre a pályán - a hollandok tombolnak is!

Norris közben az élen a McLarennel, immár 1:05-ös idővel, Tsunoda elé pedig még Raikkönen is bejött. Verstappen még mindig idő nélkül.

Bottas is megtett már egy kört, de mivel nincs túl sok akció pillanatnyilag a pályán, íme, még egy fotó a holland szurkolókról:

Hamilton az élcsapatok versenyzői közül az első fecske, a tesztgumikon futva a hatodik helyre jön be, mindössze három tizedmásodperces hátránnyal.

Közben Mészáros Sándor kollégánk helyszíni fotóin láthatjuk, hogy a telt házas lehetőséget kihasználva elözönlötték a Red Bull Ring lelátóit a holland szurkolók:

Megint jól kezd az AlphaTauri: Yuki Tsunoda 13 ezreddel átvette a vezetést Gaslytól. Norris, Carlos Sainz és Charles Leclerc a további sorrend, de a két élcsapat pilótáinak még nincs mért ideje.

Nem véletlenül nem látunk jelzéseket a gumik szélén: a csapatok kérésére a mostani szabadedzésen is próbálgathatják a merevebb falú új abroncsokat, amelyeket a Pirelli a soron következő Brit Nagydíjtól már élesben is bevet majd. Az első nap visszajelzései egyébként abszolút pozitívak voltak.

Lando Norrisé az első mért idő, de mire ezt leírtuk, már Pierre Gasly átvette tőle a vezetést, de még csak 1:06-ban járnak a versenyzők.

El is indult a harmadik edzés, egy óra áll a csapatok rendelkezésére, néhányan ki is hajtottak a pályára egyből.

Sebastian Vettelt köszöntik a születésnapján a szurkolók:

A nap eddigi legfontosabb fejleménye természetesen az, hogy Hamilton újabb két évre aláírt a Mercedesszel: részletek és nyilatkozatok IDE kattintva.

Merthogy ez bizony nem magától értetődő: péntek délben még Max Verstappen volt a leggyorsabb, délután viszont már Lewis Hamilton. A brit szerint ennek ellenére is előnyben vannak a múlt héten nyerő energiaitalosok, a holland vb-éllovas viszont arra figyelmeztetett, hogy főleg a C5-ös lágy gumin tűnik gyorsnak a Mercedes. Izgalmasnak ígérkezik tehát ismét a csata!

Nagy szeretettel köszöntünk mindenkit, alig tíz perc múlva jön az Osztrák Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzése Spielbergből - tartsatok velünk, hogy megtudjátok, hogy a Red Bull vagy a Mercedes várhatja-e majd bizakodóbban a délutáni kvalifikációt!