DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Hírösszefoglaló

Susie Wolff feljelentette az FIA-t, Sainz újra a paddockban – csütörtöki F1-es hírek

Megkísérli a visszatérést a spanyol, Verstappennek hízelegnek Toto Wolff szavai, nem kér elnézést a Haas, Stroll új versenymérnököt kap. Az Ausztrál Nagydíj médianapjának hírei.

Csütörtök volt a sajtónap az Ausztrál Nagydíj helyszínén: számos nyilatkozatot hoztunk az Albert Parkból, ahol valószínűleg Carlos Sainz volt a legérdekesebb megszólaló, hiszen vakbélműtétje óta először mutatkozott a nyilvánosság előtt a visszatérésre készülő spanyol.

„Hogy 100%-os leszek-e? Nyilván nem, ez nem hazugság, akkor lennék 100%-os, ha az utóbbi napot fizikai edzéssel és szimulátorozással töltöttem volna, de ezt nem csináltam ebben a tíz napban, csak a felépülésre koncentráltam. De hogy rendben leszek-e a futamra? Most az az érzésem, hogy igen, de meglátjuk holnap” – mondta Sainz, akinek állapotát folyamatosan szemmel tartja az FIA is.



A versenyző részletesen beszélt arról, hogyan romlott az állapota Dzsiddában, milyen betegségre gyanakodott először, majd miként derült ki, hogy műteni kell vakbélgyulladás miatt. Még a laparoszkópos műtétről is beszélt, amely meggyorsítja visszatérését, hiszen nem kellett felvágni a hasizmát – ez a nyilatkozata orvosi részletekkel együtt itt található.

Melbourne-be is téma: Horner-ügy, Red Bull-ügy, Verstappen-ügy

Ahogy az várható volt, a Formula-1-es Ausztrál Nagydíj csütörtöki médianapján is elkerülhetetlen téma volt a Red Bull kapcsán a belső viszály és a Christian Horner-ügy, így Max Verstappen is ezzel kapcsolatban kapta a legtöbb kérdést.

Toto Wolff szavaira is reagált, aki arról beszélt, bármelyik csapat szívesen leigazolná Verstappent. „Meg tudom érteni! Nincs rám semmilyen hatással, hogy mit fogok tenni” – válaszolta a háromszoros világbajnok. „Nyilván jó hallani ezt, de természetesen megvoltak az apró momentumaink Totóval, de ez szerintem normális két egymással küzdő csapat esetén. De a tisztelet mindig megvolt közöttünk, de a magam részéről ez nem változtat semmin.”

Sergio Perez nem akarta a csapattársával kapcsolatos pletykákat kommentálni, de elmondta: egységes a Red Bull F1-es alakulata, így nem lát okot a változásra – bővebben itt.

Susie Wolff el akarja számoltatni az FIA-t

A Mercedes F1-es főnökének felesége a francia bírósághoz fordult az FIA decemberi kijelentései miatt: szerinte átláthatóság és elszámoltathatóság kell. Részletek itt.

„Megerősíthetem, hogy március 4-én személyesen nyújtottam be büntetőjogi panaszt a francia bíróságon az FIA tavaly decemberben velem kapcsolatosan tett kijelentéseivel kapcsolatban” – írta Susie Wolff. „Továbbra sincs semmilyen átláthatóság vagy elszámoltathatóság az FIA és annak személyzetének magatartásával kapcsolatban ebben az ügyben.”

Támogatja Susie Wolff kiállását Lewis Hamilton is, aki szerint nincs felelősségre vonás az FIA-nál és az F1-ben – így kommentálta a hírt a hétszeres világbajnok.

Szintén a médianapon hangzott el

Hamilton szerint a nehéz szezonkezdet ellenére sok rejlik a W15-ösben – igaz, Verstappenék előnyét már most szinte behozhatatlannak tartja. Ezt nyilatkozta a brit ebben a témában. Csapattársa, George Russell elmondta: vannak ötleteik, miért lassulnak az edzésekhez képest a kvalifikációra. Céljuk a Red Bull legyőzése, de ehhez „egy hegyet kell megmászniuk”. Erről itt írtunk.

Új versenymérnököt kap a Japán Nagydíjtól Lance Stroll. A posztot 2021 óta betöltő Ben Michellt a hétvégi Ausztrál Nagydíjat követően egy másik szakember, Andrew Vizard váltja fel. 

Fernando Alonso szerint nem mások döntései határozzák meg az ő F1-es karrierjének folytatását vagy lezárását: nyár előtt eldönti, hogy mit akar csinálni 2025-ben.

Nem kér elnézést a dzsiddai taktikáért a Haas. Ayao Komatsu elismerte: Magnussennek vissza kellett volna adnia a pozíciót Tsunodának – de a feltartást sportszerűtlennek nevezni „baromság” szerinte.

Nico Hülkenberg szerint a Szaúd-Arábiában parádésan beugró Oliver Bearmant két nap alatt elfelejtik, ha a 18 éves brit nem teljesít jól idén a Formula-2-ben – ahol bajnokesélyesként vágott neki a szezonnak, két forduló után (a két kimaradt dzsiddai futammal) azonban utolsó helyen állt. Hülkenberg nyilatkozata.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: