DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Három apró lyukat vágtak” – Sainz műtétjét részletezte

Nem a tipikus tüneteket mutatta, ezért nem gyanakodott vakbélgyulladásra Carlos Sainz: a spanyol F1-es elmesélte, hogyan került időmérő helyett kórházba két héttel ezelőtt.

Csupán 13 nappal vakbélműtétje után Carlos Sainz Ausztráliában van és arra készül, hogy a pénteki szabadedzéseken visszatérjen a Ferrari pilótafülkéjébe – a sajtónapon elárulta, az elmúlt időszakot a felépüléssel töltötte, sem fizikai edzésre, sem szimulátoros felkészülésre nem volt ideje, ennek ellenére bízik benne, versenyezni tud Melbourne-ben, de hogy megfelelő-e az állapota, az csak pénteken dől el.

Két hete, szerdán Sainz kihagyta a dzsiddai versenyhétvége médianapját, mivel már aznap rosszul érezte magát: az akkor még ismeretlen eredetű betegeskedés ellenére is teljesítette a két csütörtöki szabadedzést, szombaton azonban kénytelen volt visszalépni, miután az orvosi kivizsgálás megállapította a vakbélgyulladást.

Időmérő helyett kórház

„Tényleg nehéz volt megmondani, hogy vakbélgyulladás volt” – elevenítette fel a két hete történteket a melbourne-i sajtónapon Sainz. A spanyol eredetileg egészen másra gyanakodott. „Szerdán, a paddockban kezdtem nagyon rosszul érezni magam, az ételmérgezés tipikus tünetei mutatkoztak. Azt hiszem, nem kell részleteznem őket!”

„Magas lázam is volt, ezekkel a tünetekkel telt a csütörtöki nap is, de nyilván már gyógyszerekkel. Amikor az autóban ültem, sokkal jobban voltam, de ez a gyógyszernek is köszönhető. A két edzés után azonban éreztem, nem tudom így folytatni a hétvégét. Ha nem javulok, kórházba kell mennem” – ecsetelte a dzsiddai csütörtök történéseit Sainz.



„Nem javultam, ezért az időmérő napjának reggelén bementem a kórházba, ahol vakbélgyulladást diagnosztizáltak. Nem volt egyszerű megállapítani, a vizsgálat és tesztek nem voltak egyértelműek, nem a vakbélgyulladás tipikus tüneteit produkáltam. De ők váltig meg voltak győződve róla, ezért befeküdtem a műtétre.”

A vakbélgyulladás (valójában a vakbél féregnyúlványának gyulladása) tüneteinek utánaolvasva azt találjuk, hogy bár egy gyakori betegségről (és ezzel járó rutinműtétről) van szó, a tünetek sokszor nem egyértelműek. Az Egészségvonal.gov.hu alapján: „A vakbélgyulladásra utaló fájdalom jellemzően: a köldök, illetve a gyomorszáj tájékán jelentkezik, kezdetben nem állandó jelleggel; gyorsan súlyosbodik, a fájdalom néhány óra leforgása alatt a has jobb alsó részére vándorol; a fájdalom folyamatossá és erőssé válik, a fájó terület nyomásra érzékeny; a köhögés vagy a járás súlyosbíthatja a fájdalmat, amely az egész hasüregre kiterjedhet.”

Emellett hányinger, hányás, étvágytalanság jelentkezhet, a beteg láza pedig 38 Celsius-fokig mehet fel: ezek alapján érthető, miért gyanakodott előtte Sainz egészen más (a világot járó F1-es pilóták esetében jóval tipikusabb) betegségre.

Sainz még az SF-24-ben Dzsiddában, a csütörtöki edzésnapon

Így zajlott Sainz műtétje

„Hogy itt vagyok, annak köszönhető, mennyit fejlődött az orvostudomány az elmúlt 20-30 évben. Amikor apámat műtötték vele, és valószínűleg közületek is többeket 30 évvel ezelőtt, akkor még felvágták az embert” – beszélt az újságíróknak Sainz magáról a műtétről.

„Manapság laparoszkópos műtéttel csak három apró lyukat vágnak. Ezzel kétszer-háromszor gyorsabb a gyógyulás is, mint a múltban volt. Ennek köszönhető, hogy még az orvosok is azt mondták, necces 14 nappal a műtét után, pénteken autóba ülni, de lehetséges. Az orvosok nagyszerű munkát végeztek, mert már az eltávolítás után kezdtem jobban, normálisabban érezni magam, és elkezdhettem a felépülésre összpontosítani” – folytatta Sainz, aki két nappal a műtét után, vasárnap tért vissza Európába.

A laparoszkópiáról röviden: a műtét során több kisebb bemetszést ejtenek a hasfalon, ezeken keresztül üreges csöveket vezetnek a hasüregbe a sebészeti eszközök és egy kamera számára. A sebész képernyő segítségével végzi el a műtétet, ezért nincs szükség rá, hogy „felvágják az embert”, ahogyan Sainz fogalmazott.

Albon példája motiválja Sainzot

A szakirodalom szerint vakbélműtéten a népesség 16 százaléka esik át élete folyamán, általában 10 és 30 éves kor között: az arány fényében érdekes egybeesés, hogy rövid időn belül két aktív Formula-1-es pilótánál is vakbélgyulladást diagnosztizáltak, ami azonnali műtétet igényelt. Alig két éve, 2022-ben Alex Albon szintén egy versenyhétvége, az Olasz Nagydíj közben került kórházba, ahol laparoszkópiát végeztek el rajta.

Albon vissza tudott térni a következő nagydíjon, Szingapúrban – akkor kettő helyett három hét választotta el a versenyeket, azaz több ideje volt felépülni. (A thaiföldi esete annyival problémásabb volt, hogy a műtétet követően altatási komplikáció lépett fel, ezért rövid időre intenzív osztályra és lélegeztetőgépre került.)

„Alex Albon is nagy támogatást adott, ő hasonlón ment keresztül, bár neki volt egy pár plusz napja. Megkérdeztem őt, és azt mondta, eleinte kicsit furcsa az érzés, de aztán hozzászokik az ember” – árulta el Sainz, miről beszélt a hasonló helyzetet átélt Albonnal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: