DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Átláthatóságot követelnek Hamiltonék az FIA-tól

Támogatja Susie Wolff kiállását a hétszeres F1-es világbajnok, aki szerint nincs felelősségre vonás az FIA-nál és az F1-ben.

Szerda késő este – alig néhány órával azt követően, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség közölte, hogy tisztázták az esetleges (más ügyekben megfogalmazott) vádak alól Mohammed ben Sulayem elnököt – tett közzé egy posztot Susie Wolff, amelyben leírta, hogy néhány hete hivatalos büntetőjogi eljárást kezdeményezett a francia bíróságoknál az FIA múlt decemberi vele kapcsolatos kijelentései miatt.

Mint emlékezhetünk rá, néhány hónapja a Szövetség – egy sajtótermék riportja nyomán – vizsgálatot indított a Wolff-házaspár ellen, akik kapcsán bizalmas információk átadása merült fel. Mindössze két nap után le is zárták ezt a vizsgálatot, miután az FIA meggyőződött róla, hogy az F1 és a FOM procedúrái elég szilárdak az ilyemi megakadályozására.

f1-hamilton-melbourne-day0



Susie Wolff, a Mercedest irányító Toto Wolff felesége most jogi útra tereli az ügyet, és mint írta, elsősorban az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya a problémája a történtek kapcsán. És ugyanezt hangsúlyozta Lewis Hamilton is, amikor a Formula-1-es Ausztrál Nagydíj médianapján megkérdezték a legfrissebb fejleményekről:

„Egy olyan világban, ahol az emberek gyakran el vannak hallgattatva, nagyszerű üzenetet küld az, hogy ő kiáll. Szeretem, hogy megtette ezt ebből a világból, mert itt tényleg hiányzik a sporton és az FIA-n belül az elszámoltathatóság: vannak dolgok, amik zárt ajtók mögött zajlanak, nincs átláthatóság.

„Egyértelműen nincs felelősségre vonás, pedig szükségünk lenne rá. Úgy vélem, a rajongóknak is szüksége van erre: hogyan bízhatsz a sportban és abban, ami itt nap mint nap történik, ha ez nincs meg? Szóval remélhetőleg ez a kiállása változást és pozitív hatást kelt majd.”

„És különösen a nők számára, hiszen ez továbbra is egy férfiak által uralt sport. És olyan időket élünk, ahol az az üzenet, hogy ha panaszt nyújtasz be, akkor kirúgnak, ami egy borzalmas narratíva, amit mutatunk a világ felé. Szóval különösen amikor a befogásról beszélünk a sportban, akkor biztosra kell mennünk, hogy hűek maradunk az alapvető értékeinkhez.”

A hétszeres világbajnok az utóbbi mondataival alighanem a Christian Horner-ügyre és annak kezelésére is célzott, hiszen a hírek szerint ugyan ki nem rúgták, de felfüggesztették azt a női alkalmazottat, aki panaszt tett a Red Bull F1-es csapatfőnöke ellen.

f1-russell-melbourne-day0

Hamilton mercedeses csapattársa, George Russell eleinte csak óvatosan fogalmazott annak kapcsán, hogy szerinte minden területen szükség van az életben az átláthatóságra, később viszont amikor arról kérdezték, hogy Ben Sulayem a megfelelő ember-e az FIA vezetésére, részletesebben is kifejtette mindezt:

„Bízunk benne, hogy a sportunk vezetői a legjobb érdekeket hordozzák a szívükön, nem pedig a sajátjukat. És ez visszanyúlik az átláthatósági részéhez is. Ha a dolgok transzparensek és látjuk a kimenetelét ezeknek az ügyeknek, akkor mindannyian tudunk magunk is ítélkezni a tények és számok ismeretében.”

„De amikor nem látjuk a tényeket és a számokat és nincs transzparencia, akkor azt gondolhatjuk, hogy valamit rejtegetnek. Ezért rendkívül fontos szerintem most a sportnak, ahogy Lewis is elmondta, hogy a megfelelő üzenetet küldjük mindazoknak, akik támogatják az F1-et, nézik a Formula-1-et vagy szeretnének bevonódni, hogy ezeket nem söpörjük a szőnyeg alá.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: