DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 19. szerda
F1

Sejti a Mercedes, hova tűnik a tempója

George Russell elmondta: vannak ötleteik, miért lassulnak az edzésekhez képest a kvalifikációra. Céljuk a Red Bull legyőzése, de ehhez „egy hegyet kell megmászniuk”.

Nem indult túl ígéretesen a Mercedes 2024-es szezonja a Formula-1-ben: a bahreini és szaúd-arábiai tapasztalatok alapján a Red Bull és a Ferrari egyértelműen előttük jár, ráadásul a McLarennel és az Aston Martinnal való harcban sem feltétlenül ők a legerősebbek. Mindez annak köszönhető, hogy a mérnökök elmondása szerint „alapvető probléma” van a W15-össel, amely elsősorban a gyors kanyarokban marad el jelentősen a riválisoktól.

George Russell emellett arra is rávilágított Dzsidda után, hogy a Mercedes ráadásul a hétvégék során az ellenfelekkel szemben inkább csak lassul, a legjobb formájukat rendre a szabadedzéseken mutatják. A brit pilóta ugyanakkor hisz benne, hogy ezt orvosolni tudják – minderről akkor beszélt, amikor az Ausztrál Nagydíj csütörtöki sajtónapján arról kérdezték, bízik-e abban, hogy a 2024-es autójukban több rejlik, mint két elődjében:

f1-russell-mercedes-dzsidda-1„Igen, szerintem egyértelműen” – felelte a Formula.hu virtuális jelenlétében Russell. „Úgy vélem, elég megnézni, milyen teljesítményt és potenciált mutattunk az előző két verseny első és második szabadedzésein. Ténylegesen gyorsak voltunk, csak aztán elszállt a teljesítményünk az időmérőre. Van néhány elképzelésünk, mi lehetett ennek az oka.”

„Szerintem fontos arra is emlékeznünk, hogy még csak három edzésnapon és két versenyen vagyunk túl, és úgy gondolom, ha összevetjük magunkat egy focicsapattal, három tréning és két meccs után ők is még csak mérik fel, hogyan tudnák a legtöbbet kihozni magukból. Szóval nagyjából itt tartunk, és annyira szoros a helyzet a Red Bull mögötti négy alakulat között, hogy könnyedén fordulhatnak a trendek.”

 

Hegyet kell mászniuk a Red Bull utoléréséhez, de ez a cél

Russell a konkrét melbourne-i esélyeket illetően így nyilatkozott csütörtökön: „Azt hiszem, jól szerepeltünk itt az elmúlt két évben. Tavaly második és harmadik helyre kvalifikáltunk itt, és egy ponton a győzelemért is harcban voltunk. És rengeteget tanultunk az első két futamból.”

f1-russell-mercedes-dzsidda-2

„Holnap bizonyosan mindannyian rengeteg dolgot fogunk próbálgatni az autón, hogy jobban értsük, hogyan hozzuk ki belőle a legtöbbet. Idén lágyabb gumik lesznek itt, a Ferrari pedig rendszerint jól megy és kvalifikál a C5-ös keveréken.”

„De ha kivesszük a Red Bullt a képletből, szerintem igen izgalmas mögöttük a csata. De végső soron nem azért vagyunk itt, hogy a második helyért küzdjünk: a győzelemért akarunk harcolni. És tudjuk, hogy ehhez egy hegyet kell megmásznunk, de nagyon-nagyon gyorsan változhat a helyzet ebben a sportban.”

„Tavaly is láthattuk itt a dobogón az Aston Martint, és szerintem az első hat verseny után senki sem hitte volna, hogy az ötödik helyen fognak végezni a bajnokságban. Ez is mutatja, mennyire gyorsan változhatnak a dolgok” – példálózott a Mercedes versenyzője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: