DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Hírösszefoglaló

Nehéz győzelem és kizárások – vasárnapi F1-es hírek

Verstappen nyert, Hamiltont és Leclerc-t kizárták Austinban: a Formula.hu napi hírösszefoglalója az összes fontos és érdekes eseménnyel, hogy ne maradjatok le semmiről.

Max Verstappen nyerte az USA Nagydíjat: a Red Bull holland pilótája egy izgalmas csata végén, egy fékhibát is leküzdve húzta be F1-es pályafutása 50. futamgyőzelmét. A verseny beszámolója és végeredménye ezen a linken megtekinthető!

A holland klasszis a futam után mondott pár dolgot a fékhibájáról, szerinte szombaton még nem így működött az autó, és eléggé megnehezítette a dolgát a műszaki kellemetlenség.

f1-verstappen-podium-austin



A második helyre Lewis Hamilton ért oda, aki a sprint után ezúttal is ezüstérmes lett, és összességében elégedetten összegezte a hétvégét. Azt azért megjegyezte, hogy pontosabb stratégiával talán jobb esélyei lehettek volna a sikerre, amiről így is csak két másodperccel maradt le, és csapatfőnöke, Toto Wolff is arról beszélt, hogy jobb döntésekkel talán a futamgyőzelmet is megszerezhették volna.

A dobogó alsó fokát Lando Norris szerezte meg a McLarennel, aki sokáig vezette is a futamot, de végül nem tudta tartani a lépést a két világbajnokkal. „Szerintem jó versenyem volt, tudtuk, hogy lesznek gondjaink a gumIkezeléssel. Minden etap elején nagyon jó volt a tempónk, de nem tudtuk eléggé sokáig fenntartani azt. Próbáltam védekezni Lewis ellen, de esélyem sem volt” – értékelt a brit pilóta.

Hiába rajtolt a pole-ból, végül csak hatodik lett Charles Leclerc, aki azt mondta, hogy egy ilyen lassú autóval minden stratégia rossznak tűnik, ezért kérdezgethetik arról, hogy miért egy kiállással csinálta végig a futamot.

Sergio Perez viszont az ötödik hely ellenére elégedettebben értékelt: úgy fogalmazott, hogy rátaláltak a helyes irányra az autóval és optimista azt illetően, hogy a folytatásban már ki tudják javítani a meglévő hibáikat.

f1-hamilton-leclerc-austin-1

Néhány órával a leintés után aztán változott a végeredmény: Hamilton és Leclerc autóján is a megengedettnél vékonyabbnak bizonyult a kopólemez a futam utáni technikai ellenőrzésen, így mindkettejüket kizárták. Részletek és a módosult végeredmény itt.

A Red Bullnál debütál az F1-ben a Formula-E idei bajnoka, Jake Dennis. A Red Bull érdekes módon úgy döntött, hogy a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon egyszerre tudja le mindkét „kötelező első szabadedzéses újonctesztjét”: az egyik autót a juniorjuk, Isaac Hadjar vezeti majd, a másikba pedig némi meglepetésre a Formula-E idei bajnokát, Jake Dennist ültetik be, vagyis sem Max Verstappen, sem Sergio Perez nem vezet majd a kérdéses gyakorláson. Dennis az idei eredményeivel jogosultságot szerzett magának az F1-es szuperlicenszhez, és 2018 óta hivatalosan a Red Bull szimulátorversenyzője, aki abban az évben ülhetett is egy korábbi F1-es autóban Barcelonában és a Hungaroringen. F1-es hétvégén azonban most először juthat lehetőséghez.

 

A DTM és a TCR Europe is bajnokot avatott

Több mint húsz év túraautózás után nyert bajnoki címet Tom Coronel. Az 51 éves versenyzőtöbb mint két évtizedes túraautós karrier után gyűjtött be végre bajnoki címet a szakágban: korábban a WTCC-ben és a WTCR-ben – ahol végig a mezőny állandó tagja volt privát csapatok pilótájaként – is futamgyőzelmekig és privát értékelésben szerzett elsőségekig jutott, karaktere révén pedig mindig is óriási közönségkedvencnek számított. A túraautózás előtt amúgy volt már bajnok Coronel: 1997-ben a japán Formula-3-ban, 1999-ben pedig a Formula Nipponban (amely ma már Super Formulaként ismert) ért fel a csúcsra.

coronel

A TCR Europe-ban volt egyébként magyar érdekeltség is idén: Losonczy Levente az első két forduló kihagyása után csatlakozott a mezőnyhöz, ahol a vasárnap Barcelonában szerzett nyolcadik helyezése lett a legjobb eredménye.

Az időmérőn nyerte meg a címet a DTM első porschés bajnoka. A sorozat éllovasa, az egész szezonban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó, minden alkalommal pontszerző Thomas Preining a szombati futamgyőzelme után a vasárnap délelőtti időmérőn megelőzte fő riválisát, ezzel matematikailag is bebiztosította, hogy idén övé lesz a bajnoki cím. A 25 éves versenyző, aki már első szezonjában, 2022-ben matematikai bajnokesélyesként érkezett az évadzáróra, tavaly a Porsche első DTM-győzelmét aratta, most pedig az első DTM-bajnokként vonult be a márka történetébe, a többszörös Le Mans-kategóriagyőztes, csapatértékelést tegnap megnyerő Manthey Racing versenyzőjeként. Thomas Preining egyúttal a DTM első osztrák bajnoka – a tizedik különböző nemzet képviselője, amely bajnoki címet nyert a németek túraautós (jelenleg GT-s) sorozatában.

Végezetül pedig még egy hír vasárnap hajnalról: az előre várt rossz időjárás miatt elmaradt a MotoGP Ausztrál Nagydíjának eleve vasárnapra átidőzített sprintfutama – a hatalmas szél nem tette lehetővé a verseny megrendezését, de a pénteki döntés ezzel igazolást is nyert, mely szerint a főfutamot előrehozták szombatra.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: