DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Motor

Lefújták a MotoGP Phillip Island-i sprintjét

Az előre várt rossz időjárás miatt elmarad a MotoGP Ausztrál Nagydíjának eleve vasárnapra átidőzített sprintfutama.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Már pénteken tudni lehetett, hogy eső és heves szél várható vasárnap a MotoGP Ausztrál Nagydíjának helyszínén, Phillip Islanden. Emiatt a szervezők úgy határoztak, hogy felcserélik a sprint és a főfutam időpontját: a nagydíjverseny került át szombatra, amelyet meg is tudtak rendezni – Johann Zarco első győzelmével –, a sprint pedig vasárnapra.

Szombaton az előrejelzések alapján még tovább módosítottak a programon azzal, hogy egy órával előrébb hozták mind a MotoGP-sprintet, mind a Moto3-asok és a Moto2-esek futamát, ugyanis az időjósok arra számítottak, hogy a későbbi órákban egyre erősebbé válik majd a szél.

motogp-eso-phillipisland

Már a reggeli warm-up is esőben zajlott, de a fő gondot a szél későbbi felerősödése jelentette


 

Nos, nem is tévedtek a meteorológusok. Vasárnapra ugyanis megérkezett az eső Phillip Islandre, már a bemelegítő edzéseket is vizes pályán tartották. A Moto3-as futam – amelyet Deniz Öncü utolsó körös előzéssel nyert meg – is végig esőben zajlott, s bár úgy tűnt, a Moto2-esek viadalára enyhült a csapadék intenzitása, így is sok bukást láthattunk, majd a 10. körben érkezett is a piros zászló. A versenyt már nem indították újra, így Tony Arbolino felezett pontokat kapott csak a győzelméért.

A problémát már ekkor is az erősödő szél okozta, amely aztán tovább fokozódott, így a Dorna és a csapatok képviselőinek megbeszélését követően úgy döntöttek, hogy mivel az előrejelzések alapján nem volt várható a körülmények javulása, lefújják a MotoGP sprintversenyét.

A pénteki döntés tehát jónak bizonyult, hiszen így „csak” a sprint maradt el a királykategória számára, nem pedig a főverseny, s a program előbbre hozása révén a Moto3-asok és a Moto2-esek sem utaztak feleslegesen Ausztráliába.

A világbajnoki sorozat néhány nap múlva Buriramban, a Thaiföldi Nagydíjjal folytatódik. A vb-összetettet Francesco Bagnaia 27 ponttal vezeti Jorge Martin előtt, s mivel még négy forduló van hátra, ez alatt összesen 148 egység gyűjthető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: