DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Kizárták Hamiltont és Leclerc-t az F1-es USA Nagydíjról!

Az utólagos technikai ellenőrzésen túl vékonynak találták a két autó padlóján a kopólemezt, így bukták a második és hatodik helyüket.

Nagyjából a Formula-1-es USA Nagydíj leintése után két órával érkezett a hír, miszerint a felügyelők vizsgálatot indítottak Lewis Hamilton és Charles Leclerc ellen. A verseny utáni technikai ellenőrzések során ugyanis szabálytalanságot találtak az autóikon: konkrétan a padlólemezük kopólemeze bizonyult az előírt minimumértéknél vékonyabbnak.

Már ekkor sejteni lehetett, mi lesz a vizsgálat következménye, a futam után csaknem négy órával pedig meg is született az ítélet: az eredetileg másodikként befutó Hamiltont, valamint a hatodik helyet megszerző Leclerc-t is kizárták az austini versenyről.

f1-hamilton-leclerc-austin-3



A stewardok a hivatalos dokumentumokból arról írtak, hogy mind a Mercedes, mind a Ferrari elismerte, hogy a technikai delegáltak mérései pontosak, a szabályokban foglalt értéknél jobban elkopó lemezt pedig azzal magyarázták, hogy az átlagosnál huplisabb a COTA aszfaltfelülete, valamint a sprintformátum miatt egyetlen szabadedzés állt rendelkezésükre, hogy megtalálják a megfelelő beállításokat az autón, így annak hasmagasságán is.

Ám mint ahogy arra a felügyelők is felhívták a figyelmet, mindig az istállók felelősssége, hogy garantálják, hogy ne lépje túl a kopólemez kopása a megengedett értékét, így a technikai kihágásokért járó diszkvalifikációval sújtották a két pilótát.

A dokumentumokból az is kiderült amúgy, hogy összesen négy versenyző autójának kopólemezét vizsgálták a leintés után szúrópróbaszerűen: Hamilton és Leclerc mellett a győztes Max Verstappennél és a szintén dobogós Lando Norrisnál került sor a technikai ellenőrzésre ennél az alkatrésznél.

f1-hamilton-leclerc-austin-4

Így alakult át az F1-es USA Nagydíj végeredménye

A két kizárás természetesen alaposan átrajzolta az USA Nagydíj végeredményét. Hamilton diszkvalifikációja révén Norris lépett előre a második helyre, míg a dobogó alsó fokát Carlos Sainz örökölte meg, és Sergio Perez is ötödik helyett negyedikként végzett – aminek köszönhetően növelte előnyét a nullázó Hamiltonnal szemben az összetettbeli ezüstért folyó csatában.

Leclerc kizárása révén még többen javítottak a helyezéseiken, méghozzá két pozíciót is: George Russell ötödik, Pierre Gasly hatodik, Lance Stroll hetedik, Yuki Tsunoda nyolcadik, Alexander Albon kilencedik, Logan Sargeant tizedik lett. A legtöbbet tehát a két Williams nyert az ügyön, hiszen mindkét bekerültek a top 10-be, Sargeant pedig konkrétan az első pontját szerezte az F1-ben.

A futam hivatalos végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull/Honda RBPT  
2. Lando Norris McLaren/Mercedes 10.730
3. Carlos Sainz Jr. Ferrari 15.134
4. Sergio Pérez Red Bull/Honda RBPT 18.460
5. George Russell Mercedes 24.999
6. Pierre Gasly Alpine/Renault 47.996
7. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 48.696
8. Yuki Tsunoda AlphaTauri/Honda RBPT 1'14.385
9. Alexander Albon Williams/Mercedes 1'26.714
10. Logan Sargeant Williams/Mercedes 1'27.998
11. Nico Hülkenberg Haas/Ferrari 1'29.904
12. Valtteri Bottas Alfa Romeo/Ferrari 1'38.601
13. Zhou Guanyu Alfa Romeo/Ferrari 1 kör
14. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 kör
15. Daniel Ricciardo AlphaTauri/Honda RBPT 1 kör
Nem ért célba:    
  Fernando Alonso Aston Martin/Mercedes  
  Oscar Piastri McLaren/Mercedes  
  Esteban Ocon Alpine/Renault  
Kizárták:    
  Lewis Hamilton Mercedes  
  Charles Leclerc Ferrari  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: