DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
Hírösszefoglaló

Bajnok a Red Bull, balhé az Alpine-nál: a vasárnapi F1-es hírek

A Formula.hu napi hírösszefoglalójában megtalálsz minden fontos és érdekes eseményt az F1-ből: ezzel nem maradsz le semmiről!

A nap fő híre az, hogy Max Verstappen senkitől sem zavartatva megnyerte az F1-es Japán Nagydíjat, ezzel a szingapúri kisiklás után visszahelyezte a csúcsra a Red Bullt. A futam beszámolója itt olvasható, a végeredmény pedig ezen a linken megtekinthető!

Ez a siker pedig egyben azt is jelenti, hogy a Red Bull hivatalossá tette az újabb konstruktőri elsőségét, vagyis megnyerte a csapatok világbajnokságát 2023-ban. 

Verstappen mögött a két McLaren zárt a dobogón, Lando Norris és Oscar Piastri is remek formát mutatott a hétvége során. Kettejük között azért elég nagy volt a különbség, erről FormulaPlusz rovatunkban írtunk részletesebben, ami ezen a linken elolvasható!

f1-champion



A nagy port viszont az Alpine kavarta, amely teljesen értelmetlen helycserére utasította Pierre Gaslyt a futam végén, aki ugyan elengedte csapattársát, Esteban Ocont, de közben a középső ujját mutogatta, és a futam után sem volt túl nyugodt a helyzet a franciáknál. Az ügy részleteit itt szedtük össze, várható még folytatás.

A Ferrari nagyjából elérte a maximumot ezen a futamon, erről itt beszéltek az érintettek, Charles Leclerc viszont elárult egy érdekességet: egy ideig azt hitte, hogy Verstappen kiesett, és dobogóra állhat a McLarenek mögött, csak később jött rá, hogy nem ez történik. Leclerc arról is beszélt, hogy a Mercedesszel nagyon szoros csatát fognak vívni a szezon végéig, míg csapattársa, Carlos Sainz állítása szerint röhögött azon, hogy a Mercedes az ő múlt heti taktikáját próbálta bevetni ellene.

Ha már Mercedes: Hamilton ötödik, Russell pedig hetedik lett, köztük is volt némi feszültség a taktika miatt. Hamilton összességében nem volt elégedetlen a helyezésével, de érdekes dolgokat mondott a fejlesztésekről és a folytatásról, míg Russell azt mondta ki, hogy ő már csak a konstruktőri tabellára figyel, az egyénire nem.

Sergio Perez egészen botrányos hétvégét zárt, kiütötte saját magát a futamból, de másokkal is így tett, ezért valós pont nélkül, de négy büntetőponttal finiselt. Ennek értelmében pedig Verstappen jó eséllyel már a katari sprinten megszerzi harmadik világbajnoki címét, a forgatókönyvekről itt írtunk!

Bekerült a hírek közé egy érdekes sajtóértesülés is, mely szerint a Toyota visszatérhet az F1-be a McLaren partnereként. Ezt egyelőre kellő óvatossággal illik kezelni, de ami elhangzott, arról itt beszámoltunk!

Formula+ rovatunkban pedig írtunk egy összegzést arról is, hogy ki milyen formában van a nyári szünet óta a mai Japán Nagydíjjal bezárólag. Sainz és Norris is támad, az Aston és Russell süllyed, Perez pedig továbbra is borzasztó, nagyjából ezek a levonható következtetéseket. A részletek itt olvashatók!

 

Bezzechi nyert, Kiss Norbert bajnok

Voltak F1-en kívüli események is, a legfontosabb természetesen a MotoGP futama Indiában, amit a pole-ból induló Marco Bezzecchi nyert meg a Ducatival Jorge Martín előtt, és mivel a listavezető Francesco Bagnaia bukott, így Martin 13 pontra megközelítette őt a vb-tabellán. A futambeszámoló itt olvasható!

Megszerezte ötödik bajnoki címét Kiss Norbert: a magyar pilóta Le Mans-ban biztosította be idei elsőségét az ETRC-ben, így egy hétvégével a szezon vége előtt védte meg tavalyi címét.

Van még egy ralis sikerünk is: László Martin és Berendi Dávid Szlovéniában állt rajthoz és a Mitropa Kupa értékelésébe számító Nova Gorica Ralin aratott győzelmet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: