DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Motor

Bezzecchi mindenkit elvert, Bagnaia bukott

Domináns győzelmet aratott a VR46-os olasz a MotoGP első Indiai Nagydíján, míg a vb-éllovas ducatis nullázott, így előnye 13 pontra olvadt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Két hiányzóval startolt el a MotoGP idei első Indiai Nagydíja: Alex Marquez az időmérős bukása során törte el három bordáját, míg Luca Marini kulcscsonttörést szenvedett a sprintversenyen produkált rajtbalesetben – amelynek kiváltásáért egyébként hosszúkörös büntetést is kapott.

motogp-bezzecchi-india-vr46



A pole-ból ismét Marco Bezzecchi várhatta a 21 körösre rövidített távot, és bár ismét lerajtolta őt Jorge Martin és Francesco Bagnaia, a VR46-os olasz már az első körben visszaelőzte két ducatis márkatársát, így visszavette a vezetést. Hármójuk mögött a két repsolos, Marc Marquez és Joan Mir harcolt a yamahás Fabio Quartararóval.

Bezzecchi pillanatok alatt elképesztő ütemben rázta le magáról az üldözőit: a másodéves versenyző bődületes tempója már a szombati sprinten bemutatott felzárkózása során is látszott, most a Marini-féle incidens nélkül az élen tudta ezt kimotorozni. A második helyért Martin támadta kemény kifékezős manőverrel Bagnaiát, akire így Marquez is megérkezett – hogy aztán az 1-es kanyarban elcsússzon a hondás, aki a versenyt azért folytatni tudta.

Míg Bezzecchi a féltávhoz érve négy másodperc fölé tornázta az előnyét, Bagnaia nem engedte el Martint – olyannyira nem, hogy kilenc körrel a vége előtt a gyári versenyző meg is előzte a pramacost. A dráma viszont ezután következett, Bagnaia ugyanis a következő körben eldobta a Ducatit, nullázott a világbajnoki éllovas!

motogp-bagnaia-crash_1

Martin így sem dőlhetett hátra, főleg amiatt, mert elkezdett szétnyílni a bőrruhája, menet közben kellett újra felhúznia a zipzárt rajta. Emiatt veszített is az előnyéből a dobogós helyet Bagnaia esése után megöröklő Quartararóval szemben. Mögöttük egyébként Mir motorozott sokáig negyedikként, de a hajrára fordulva a KTM-es Brad Binder elkapta őt, miután a spanyol hibázott egyet.

Bezzecchit mindez nem zavarta meg, félelmetes fölénnyel húzta be idei harmadik győzelmét. A második helyért hirtelen csata alakult még ki, Martin hibázott hatalmasat, így Quartararo megelőzte, de a pramacos gyorsan visszavágott. Így a spanyol lett a második, ezzel 13 pontra megközelítette Bagnaiát a vb-tabellán. Quartararo idén másodszor fért fel a pódiumra a Yamahával. A futam után Martin orvosi ellátásra szorult, szemlátomást kikészült és az ájulás közelébe került a hőségtől.

A dobogósok mögött jött Binder és Mir, őket Johann Zarco, Franco Morbidelli, Maverick Vinales, az elcsúszása után a kilencedik helyre visszazárkózó Marquez, valamint Raul Fernandez követte a top 10-ben – miután Aleix Espargaro és Fabio di Giannantonio is kiállt a bokszba műszaki hibával.

Folytatás egy hét múlva Motegiben, a Japán Nagydíjjal.

Eredmények hamarosan!

1. Marco Bezzecchi Ducati  
2. Jorge Martín Ducati 8.649
3. Fabio Quartararo Yamaha 8.855
4. Brad Binder KTM 12.643
5. Joan Mir Honda 13.214
6. Johann Zarco Ducati 14.673
7. Franco Morbidelli Yamaha 16.946
8. Maverick Viñales Aprilia 17.191
9. Marc Márquez Honda 19.118
10. Raúl Fernández Aprilia 26.504
11. Takaaki Nakagami Honda 28.521
12. Miguel Oliveira Aprilia 29.088
13. Pol Espargaró KTM 29.728
14. Jack Miller KTM 31.324
15. Stefan Bradl Honda 35.782
16. Michele Pirro Ducati 49.242
Kiesett:    
  Fabio Di Giannantonio Ducati  
  Francesco Bagnaia Ducati  
  Aleix Espargaró Aprilia  
  Augusto Fernández KTM  
Nem indult:    
  Álex Márquez Ducati  
  Luca Marini Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: