DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

Sainz röhögött az autóban a Mercedeseken

Saját trükkjét próbálták ellene fordítani, de sikertelenül: Sainz elmondása szerint jót nevetett az autóban az F1-es Japán Nagydíj hajrájában.

Miután a Japán Nagydíj utolsó szakaszában a két Mercedes-pilóta utasításra helyet cserélt, hogy a frissebb gumikon haladó Lewis Hamiltont ne tartsa fel az egy kiállásos stratégiája nyomán a végére teljesen elfogyó George Russell, s így ne váljanak mindketten Carlos Sainz áldozatává, a csapat arra kérte, hogy DRS-távolságon belül maradva „húzza magával” honfitársát.

sainz-suzuka-2



Sainz, aki ezzel a megoldással tudta megvédeni győzelmét Szingapúrban, a csapatrádión közölte is mérnökével, hogy „a saját trükkjét használják ellene”, de ennek ellenére túljutott Russellen, a hozzá hasonlóan kétszer kiálló Hamiltont viszont már nem tudta megelőzni. A versenyt követően a spanyol így nyilatkozott a történtekről:

„Nagyon viccesnek találtam, ott röhögtem az autóban, amikor megláttam, hogy Lewis lelassít a 130R-nél, hogy DRS-t adjon George-nak. Tudtam, hogy meg kell támadnom George-ot a sikánba menet, mert ha nem tudom hintába ültetni, akkor nem tudom megelőzni őket. Nagyon mélyet fékeztem, kissé aláfordultam, aztán a DRS-t, szélárnyékot is mindent használva megelőztem őt. Jó móka volt, és igen, majdnem veszítettem egy pozíciót a saját trükköm miatt.”

sainz-suzuka

Sainz azt is hozzátette, hogy szerinte a Mercedesnek jobb esélye lett volna az 5-6. hely megszerzésére, ha Russellt Hamilton előtt hagyják, hiszen őt nehezebb lett volna megelőznie, ha viszont sikerül, akkor mindketten veszítenek egy pozíciót, hiszen Russell „egyedül” még ennyire sem tudott volna védekezni ellene.

Hamilton: Ennek semmi értelme nem volt

A hétszeres világbajnok a sajtó munkatársainak, többek között a Formula.hu tudósítójának elmondta, hogy nem értett egyet a csapat utasításával, ugyanis fontosabbnak gondolta, hogy meneküljön Sainz elől – de természetesen megtette, amire kérték:

hamilton-suzuka-3

„Szerintem nem volt jó ötlet. Amikor ezt javasolták, tudtam, hogy az előző verseny jár a fejükben, de semmi értelme nem volt. Olyan messzire kellett volna elhúznom, amennyire csak lehetett, s ezt is tettem, hiszen már két másodpercre voltam, amikor arra kértek, hogy adjak DRS-t George-nak. Szóval le kellett vennem a gázról a lábam az egyenesben, hogy 8 tizedre kerüljön” – mondta Hamilton, aki szerint örülhetnek, hogy nem buktak el még két pontot:

„Megkapta a DRS-t, de így is megelőzték, ami elkerülhetetlen volt az egy kiállásos taktikája miatt. Sainz megelőzte, és már ott is volt a sarkamban, ami nagyon megnehezítette az utolsó köröket. Szerintem csapatként örülhetünk az 5. és a 7. helynek, jobb ez, mint ha a 6. és a 7. helyen zártunk volna.”

hamilton-suzuka-2

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: