DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

Sajtó: A McLaren oldalán térhet vissza a Toyota az F1-be

Vad pletyka kezdett terjedni a paddockban. Egyesek szerint ugyanis a 2009 végén kiszálló Toyota a visszatérésről tárgyalhatott az egyik csapattal Suzukában.

Kissé váratlan módon jelentette be a McLaren, hogy Ryo Hirakawa lesz az istálló tartalékpilótája 2024-ben. Hirakawa jelenleg a Super Formulában és WEC-ben érdekelt a Toyota színeiben, ahol tavaly győzni is tudott Le Mans-ban.

Ami viszont elindította a pletykalavinát, az nem feltétlenül ez volt, hanem sokkal inkább az a tény, hogy Hirakawával együtt ott volt Suzukában a Toyota elnöke, Akio Toyoda is, valamint a Toyota vállalatának számos fontos képviselője.



Egyikük az a Kazuki Nakajima, aki korábban a Formula-1-ben versenyzett, a Williams-Toyotával és aki ma már a Toyota Gazoo Racing Europe elnök helyettese. Amikor a Web.jp megkérdezte Nakajimát a Toyota terveiről, csak ennyit mondott: „Nem igazán mehetek bele a részletekbe.”

„Igaz, hogy beszéltünk a McLarennel, ők kérdezték meg tőlünk, hogy milyen versenyző Hirakawa, aztán innen forrt ki az egész” – fűzte hozzá Nakajima, aki azt is elmondta, hogy az elnök szerint hatalmas lépés a márka számára, hogy egy pártfogolt versenyzőjük jövőre az F1-ben kap szerepet.

„Hirakawa kipróbálta a szimulátort, ahol a vártnál is sokkal jobban teljesített, szóval összeálltak a dolgok, most pedig kezd gyümölcsözni a dolog.”

A Toyota 2002-ben szállt be a Formula-1-be, ahol 140 versenyen vettek részt, három pole-pozíciót, ugyanennyi leggyorsabb kört és 13 dobogós helyezést szereztek, mielőtt az akkori világválság miatt 2009-ben kiszálltak a száguldó cirkuszból.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: