DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Hírösszefoglaló

Új csapat és Ryan Reynolds – hétfői F1-es hírek

Jelentkezett az F1-be a Hitech, új befektetőcsoport az Alpine-nál, Tsunoda is bemutatózik a Nürburgringen, Marquez beajánlotta magát a KTM-nél. Ezekről írtunk június 26-án.

A nap fő híre, hogy a Formula-2-ben és alacsonyabb géposztályokban érdekelt Hitech hivatalosan bejelentette: leadták jelentkezésüket az FIA pályázatára a 2026-os szezonra. Részletek a csapat új, kazah befektetőjével együtt itt találhatók.

Ezzel kapcsolatban pedig ismét felmerült, hogy egyébként miért nem fogadja tárt karokkal a sportág az új jelentkezőket. Greg Maffei, a Liberty Media vezérigazgatója szerint két probléma jelentkezik: egyrészt sok helyen túl kevés a hely a paddockban, másrészt természetesen a piszkos anyagiak kapnak jelentős szerepet. Ezeket mondta el Maffei.



Mohammed ben Sulayem elnök megérti a jelenlegi F1-es istállók aggodalmát, de kijelentette: nem utasíthatják el a jelentkezőket, ha azok megfelelnek a szabályaiknak. Bővebben.

Komoly befektetők érkezését jelentette be az F1-es csapat: az egyik csoportot Ryan Reynolds filmszínész irányítja. A csoport 200 millió euróért 24 százalékos részesedést szerzett – erről itt írtunk bővebben.

Aerodinamikai hatékonyságban az RB19 a követendő példa Dan Fallows és az Aston Martin mérnöki stábja számára – de ez nem jelenti azt, hogy elkezdik másolni a Monacóban látott padlót. A szakember arról is beszélt, hogyan vált sokoldalúbb autóvá az AMR23.

Tsunoda is csatlakozik Vettelhez és Ricciardóhoz a Red Bull nürburgringi bemutatóján. A japán nem egy korábbi F1-es modell, hanem egy Honda NSX GT3 Evo volánja mögé fog beülni.

Megjött a Formula.hu heti F1-es hírösszefoglaló műsora: minden fontos dolgot érintettünk, ami az elmúlt egy hétben történt a száguldó cirkusz világában.

Mercedes: Legyen a mi problémánk az autók súlya! James Allison technikai igazgató szerint a legkönnyebben úgy lehet elérni az F1-es gépek súlycsökkenését, ha egyszerűen lejjebb viszik a minimumtömeget.

A sztártervező Adrian Newey és a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner kapcsolatáról Eddie Jordan egykori csapatfőnök, a sportág egyik nagy megmondóembere osztott meg érdekes adalékot: „nem égben köttetett frigy”, fogalmazott az ír.

Egyetlen hétnyi pihenőt követően a Nashville Superspeedwayen folytatódott a NASCAR Cup Series alapszakasza, a szünetet pedig úgy tűnik, Ross Chastain használta ki a legjobban. Nem volt viszont ilyen szerencsés Ryan Blaney, aki a 147. körben egy újraindítás során akadt össze Kyle Busch autójával, majd ezt követően frontálisan a belső betonfalnak ütközött – részletek a hétvégi NASCAR-versenyről.

A MotoGP asseni hétvégéjén felröppent, hogy Marc Marquez konkrétan beajánlotta magát a KTM-nél, amelyet sokan a legvalószínűbb célállomásnak tartanak számára a közös szponzor, a Red Bull okán. Állítólag viszont az osztrák gyártó elutasította a spanyolt a márka „stratégiájára” hivatkozva. Amikor azonban erről kérdezték, Marquez az egész történetet tagadta.

Mi is beszámoltunk róla, mennyire mozgalmas volt az elektromos széria hétvégi futama Portlandben – a Formula-E pedig egy hivatalos számadatot is közzétett róla: eszerint 403 előzés történt a versenyen. Ez átlagosan 12,6 előzési manővert jelent minden körben (a futam 32 körös volt), ami feltehetően rekord az autósport mindenféle válfaját tekint. Más kérdés, mennyire kell örülni ennek a csúcsnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: