DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

FIA: Nem fogunk nemet mondani az új csapatoknak, ha megfelelnek

Mohammed ben Sulayem elnök megérti a jelenlegi F1-es istállók aggodalmát, de kijelentette: nem utasíthatják el a jelentkezőket, ha azok megfelelnek a szabályaiknak.

A 2023-as év egyik legérdekesebb témája a Formula-1-ben az új csapatok esetleges érkezése. A Nemzetközi Automobil Szövetség még év elején írt ki pályázatot az érdeklődőknek, ennek a határideje nemrég lejárt, így most az FIA a FOM-mal és az F1-gyel karöltve vizsgálja a jelentkezőket.

Amelyekből akad néhány, hiszen Andrettiékről hosszú ideje tudni lehet, hogy jönnének, de számos más projekt is hírt adott magáról. Most Mohammed ben Sulayem FIA-elnök is megerősítette, hogy érkeztek be pályázatok:

f1-bensulayem-fia



„Van néhány csapat, amely szeretne beszállni. Örülünk, hogy kifejezték az érdeklődésüket. Együtt dolgozunk a FOM-mal és Stefano Domenicalival. Ez nagyon fontos” – mondta el a GrandPrix247 által készített interjúban.

Az FIA eddig is nyitottnak tűnt az új istállók befogadására, ellentétben az F1 vezetésével és főleg a jelenlegi csapatokkal. Utóbbiak elsősorban természetesen anyagi megfontolásból akadékoskodnak, hiszen a több alakulat esetén kisebb rész jutna nekik a bevételekből. Emiatt fogadtak el a Concorde-egyezményben meghatározott „belépti díjat” az újak számára, ám annak 200 millió eurós összegét már kevésnek találja most a tíz gárda.

Ben Sulayem így beszélt minderről: „Látom a csapatok kérdéseit. Ez fontos. Az FIA-nál nekünk is megvan ez az aggodalmunk. Amikor az érdeklődés kinyilvánításáról beszélünk… itt is vannak szabályok, és nem zárhatjuk le a pályázatot és mondhatunk nemet, mert van más választásunk, és akkor sem mondhatunk nemet, ha megfelelnek a követelményeknek. Szóval megértem a csapatok aggodalmát, amikor új istállókról van szó, de nem fogjuk megszegni a szabályainkat.”

„Arra számítok, hogy ők is meg fogják érteni az álláspontunkat, amikor arra kerül sor. Ez a módja annak, hogy együtt haladjunk előre. Megértem a helyzetüket, de biztos vagyok benne, hogy ők is meg fogják érteni a miénket. Amit nem fogok megtenni, hogy megszegem a szabályokat.”

Ben Sulayem hangsúlyozta: fontos, hogy a Formula-1 ne egy zárt közösség legyen, amelyben csak a nagy csapatok kaphatnak lehetőséget. Emiatt üdvözítőnek tartja azt is, hogy motorgyártók terén már biztosan növekszik a létszám 2026-tól, hiszen az Audi érkezésével és a Honda „visszatérésével” immár hat márka fogja erőforrásokkal ellátni az istállókat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: