DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Lejárt a határidő, vizsgálja az új csapatokat az FIA

Lezárult a jelentkezési időszak, zajlik az első vizsgálat, de egyelőre nem akar ennél többet kommunikálni az FIA az esetleges új F1-es istállók kapcsán.

Még az év elején jelentette be a Nemzetközi Automobil Szövetség, hogy megnyitja a jelentkezési lehetőséget az esetlegesen érdeklődő új csapatok számára a Formula-1-be. A potenciális új istállóknak szigorú szempontrendszernek kell megfelelniük: prezentálniuk kell a biztos anyagi hátteret, a jelenkor trendjeinek megfelelően a fenntarthatósági célkitűzések betarthatóságát, de kiemelték azt is, hogy fontos, hogy az alakulat hozzáadott értéket jelentsen a sport számára.

f1-start-barcelona-2023



Az elmúlt hónapokban folyamatosan lehetett hallani híreket az esetleges érdeklőkről, az F1 és az FIA részéről azonban kevés kommunikáció érkezett ez ügyben. Most a Racer szaklap megkeresésére az FIA jelezte: a jelentkezési időszak lezárult és már zajlik a beérkezett pályázatok áttekintetése.

„Az esetleges új résztvevők jelentkezésére kiírt határidő lejárt. Az FIA jelenleg a beérkezett jelentkezések első felülvizsgálatát végzi. Nem lesz semmilyen kommunikáció a folyamat ezen szakaszában, mert az FIA bizalmasan kezeli a jelentkezőket, miközben szükséges lehet néhány dolgot tisztázni a potenciális érkezőkkel” – fogalmazott a Szövetség szóvivője a lapnak.

 

Jelentkezőkből nincs hiány

Említettük, hogy több érdeklődőről is érkeztek hírek. A talán legnagyobb névnek számító csapat az Andretti, amely még az FIA pályázatának megnyitása előtt bejelentette, hogy a Cadillackel összeállva szándékozik beszállni az F1-be. Craig Pollock is megerősítette a nemek egyenlőségét is szem előtt tartó, arab támogatási háttérrel rendelkező, Formula Equal (azaz Formula Egyenlőség) név alatt futó projektet.

Emellett az ázsiai LKY SUNZ is hivatalosan jelezte, hogy érdeklődik az F1-es beszállás iránt, de hallani lehetett, hogy a Formula-2-ben is vitézkedő Hitech is érkezne H26 „fedőnév alatt” – sőt, a Rodin Carlin esetén is hasonló a helyzet, méghozzá fixen egy női pilótával a felállásban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: