DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Pollock megerősítette: félig női csapatot hozna az F1-be

Múlt héten még csak sajtóhírként röppent fel a lehetőség, Craig Pollock azonban most nyilatkozott is a projektről: a női versenyző csak hab lenne a tortán.

Mint arról mi is írtunk és ahogy arról a hírháttérműsorunk, a Pitwall hétfői adásában (amit lent tudtok megtekinteni) is részletesen beszéltünk, a múlt héten felröppent a hír, miszerint egy félig női is benyújthatja az érdeklődési szándékát a 2026-os Formula-1-es csatlakozásra. A projekt célkitűzése, hogy 50 százalékban nőket alkalmazzon – ha lehet, akkor ezt kiterjesztve akár a versenyzői felállásra is.

f1-pollock-craig



A Formula Equal (azaz „Formula Egyenlőség”) csapat ahhoz a Craig Pollockhoz köthető, aki korábban Jacques Villeneuve menedzsereként, majd a BAR-Honda csapatmenedzserként hosszú évekig tevékenykedett az F1-ben. Pollock most a CNN-nek nyilatkozva megerősítette, hogy valóban zajlanak a háttérben a munkálatok a projekt előkészítéséről:

„Már közel négy éve zajlanak a folyamatok egy vadonatúj Formula-1-es csapat építéséről, és ambícióink közé vettük, hogy lehetőségeket nyissunk a nők számára, hogy az autósport legmagasabb szintjére juthassanak. A koncepció és az ötlet az volt, hogy egy olyan Formula-1-es alakulatot építsünk, amely 50 százalékban férfi, 50 százalékban női alkalmazottakból áll, amit rendkívül nehéz megvalósítani egy már létező csapattal. Sokkal egyszerűbb tiszta lappal kezdeni.”

 

Nem a női F1-es pilóta a lényeg

Pollock arról is beszélt, hogy örülne, ha sikerülne az egyik pilótafülkébe is egy hölgyversenyzőt ültetniük, de tisztában van vele, hogy jelenleg nem igazán van erre esélyes női pilóta. Viszont a csapat többi részére, beleértve a mérnöki gárdát és a felsővezetést is, mindenképp szeretné alkalmazni a férfi-női fele-fele arányt:

f1-saudi-start-2023

„Úgy gondolom, fantasztikus lenne egy női versenyző. De a valóság az, hogy ahhoz, hogy beülj egy Formula-1-es autóba, szükséged van a megfelelő számú szuperlicenszpontra. Nem tudom a szívemre tenni a kezem és azt mondani, hogy igen, de rajta tartjuk a szemünket a kérdésen. A nők szempontjából remélem, hogy ez lehet a helyzet. De csak hogy tisztázzuk: ez nem csak arról szól, hogy egy nő vezessen egy Formula-1-es autót. Ez az egész csapatra vonatkozik, egészen a felsővezetési szintig, ha meg tudjuk ezt csinálni.”

A híresztelések szerint a Formula Equal szaúdi támogatással érkezne meg az F1-be: erről Pollock csupán annyit árult el, hogy valóban zajlanak egyeztetések egy „Perzsa-öböl térségi országgal”.

A félig női csapat mellett persze vannak más érdeklődők is az FIA által megnyitott két plusz csapathelyre: a Cadillackel összefogó Andretti szándéka hónapok óta közismert, de a hírek szerint az évek óta elő-előkerülő Panthera-projekt, valamint a Formula-2-ben jeleskedő Hitech is beszállna a száguldó cirkuszba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: