DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Versenyzőnőt hozhat a szaúdi csapat az F1-be

Az egyenlőség, sokszínűség, befogadás eszmék mentén formálódik egy új, férfiakat és nőket fele-fele arányban foglalkoztató F1-es csapat.

A rendszerint jól értesült RacingNews365 számolt be egy nagyon izgalmas projektről: szaúd-arábiai támogatással egy olyan csapat érkezhet az F1-be, mely a teljes struktúrájában fele-fele arányban kíván nőket és férfiakat foglalkoztatni – s amennyiben megfelelő jelöltet találnak, az egyik autóba is hölgyversenyzőt ültetnek.

Az annak idején menedzserként Jacques Villeneuve-öt az F1-es világbajnoki címig juttató, valamint a mai Mercedes elődjének számító BAR istállót a legendás Tyrrell romjain létrehozó Craig Pollock nevével fémjelzett projekt az egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás (angol rövidítéssel EDI) eszméje mentén formálódik, s a dzsiddai hétvégén olyan értesülések birtokába jutott a lap tudósítója, miszerint szaúdi kulcsszereplők elkötelezettek a projekt támogatása mellett.

dzsidda-rb



Az ország motorsport szövetségének elnöke, Khalid herceg a RacingNews365 kérdésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt, hogy egy EDI projekt formálódik szaúdi támogatással, azt viszont elismerte, hogy foglalkoztatja őket az F1-es csapatindítás gondolata. Egy médiaeseményen az elnök ennél részletesebben is beszélt az ország terveiről a sportágat illetően:

„Tudást, tapasztalatot és szakértelmet akarunk országunkba hozni, a célunk nem egyszerűen az, hogy versenyeket rendezzünk. Nagyobb szerepet akarunk a Formula–1-ben, szeretnénk egy szaúdi csapatot, remélhetőleg a közeljövőben szaúdi szakemberek F1-es autót fognak építeni, és talán egyes csapatok főhadiszállását is ide tudjuk hozni.”

Mint Dieter Rencken rutinos szakíró rámutat, a Pollock-féle projekt – mely már beadta a csapatalapítási szándéknyilatkozatot – az FIA által az új istállókkal szemben támasztott követelmények közül számos elvárásnak megfelelni látszik, s egy szaúd-arábiai csapatot üzleti érvekre hivatkozva nehezen utasíthatnának vissza az illetékesek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: