DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Hivatalos: Ázsiai csapat jelentkezik az F1-be

LKY SUNZ néven adja be a jelentkezését a formáció, amely Európán kívüli székhellyel érkezne az F1-be 2025/2026-tól: persze az elbírálás még hátra van.

Hivatalos közleményben jelentette be az LKY SUNZ nevű formáció, hogy beadja a jelentkezését az FIA felé a Formula-1-be való csatlakozásról. A bejelentés szerint jelentős befektetést kaptak az amerikai befektetési alaptól, a Legends Advocates Sports Grouptól, ezen felül pedig ázsiai cégek és egyéni befektetők segítik őket a céljaik elérésben. 

A jelentkezést a májusi határidőig be fogják nyújtani, és azt jelölték meg, hogy 2025/2026-ban szeretnének csatlakozni a száguldó cirkuszhoz, tehát nem emelték ki, hogy csak a 2026-tól érvényes új szabályrendszerrel együtt érkeznének meg.

f1-start-2023-baku



A közlemény szerint a csapat alapvetően Európán kívül szeretne tevékenykedni, a székhely Délkelet-Ázsiában lesz, de Észak-Amerikában, Ázsiában és Afrikában is kapcsolódnának különböző közösségekhez. Azt azért elárulták, hogy magukat az autókat kezdetben Európában készítenék, de 2025/2026-ra felhúznak Délkelet-Ázsiában egy zöldenergiára épülő gyárat, az lesz majd az említett székhely.

A tervezett istálló mögött alapítóként különböző vezetői posztokat foglal el Benjamin Durand, Paul Fleming és Andrew Pyrah: a névsorból látszik, hogy ez a formáció tulajdonképpen az évek óta Pantheraként emlegetett istálló átcímkézett verziója. Durand elmondta, hogy a tervük az, hogy ők legyenek az egyetlen, megszokott helyszíneken és korlátokon kívül működő F1-es csapat, amely alulreprezentált közösségeket, régiókat szeretne bevonni a száguldó cirkuszba.

f1-lky-sunz-logo_1

Érdekesség, hogy Durand szerint ők a pályán való sikeresség mellett a szurkolók kiszolgálását is fontos célnak érzik, ezért motorsport-szakemberek mellett már szerződtettek a zene- és szórakoztatóiparból is szakértőket.

A közleményben nem esik szó sem ismert F1-es névről, sem esetleges autógyártóról, mint partnerről, de motorszállítóról sem, habár korábban pletykaszinten már felmerült velük kapcsolatban az F1 iránt érdeklődő Hyundai, csak éppen 2026-ban jelen állás szerint nem fog még F1-es motort készíteni a koreai autógyár.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: