DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Mi a baj az új F1-es csapatokkal?

Érkezne a Hitech is, de miért nem rajong ezekért az ötletekért az F1 és a jelenlegi mezőny tagjai? Két egyszerű okról van szó.

A mai nap fő híre, hogy szeretne F1-es csapattal beszállni a száguldó cirkuszba a Hitech, ezzel kapcsolatban pedig ismét felmerült, hogy egyébként miért nem fogadja tárt karokkal a sportág az új jelentkezőket.

Greg Maffei, a Liberty Media vezérigazgatója szerint két probléma jelentkezik: egyrészt sok helyen túl kevés a hely a paddockban, másrészt természetesen a piszkos anyagiak kapnak jelentős szerepet.

f1



„Az igazi probléma az, ahogy az egész struktúra működik jelenleg” – mondta Maffei a Walker Webcastnek adott interjújában.

„Van körülbelül négy-öt olyan helyszín, olyan paddock, ahol bajt okozna egy tizenegyedik F1-es boksz betétele. Ez persze talán orvosolható pénzzel és idővel, de azért ez sem olyasmi, ami megoldódik egy csettintésre.”

 

Persze az igazi baj az F1-es csapatok pénze

„A bevételeken most tíz csapat osztozik, és ugyanezt tizenegy csapatra elosztani nem olyan dolog, ami miatt túl lelkesek lennének. Van egy mechanizmus és egy összeg, amit egy esetleges új belépőnek fizetnie kell, ezt írásba foglaltuk a legutóbbi Concorde-egyezménnyel. Ez az összeg pedig jelenleg nem kompenzálja őket eléggé, hogy elfogadják a tizenegyedik csapatot” – magyarázta Maffei.

„Szóval szerintem a megfelelő körülmények között lesz tizenegyedik csapat, egy olyan, amely jelentős értéket hoz a sportnak és a szurkolóknak a pozíciója és a technológiája miatt, autógyártóként, marketingszereplőként. Ezek kombinációjából elképzelhető, hogy megegyezés születik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: