DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Hírösszefoglaló

A Ferrarié Le Mans, Leclerc is indulna: ezek a vasárnapi hírek

Szokás szerint a nap végén összeszedtük a legfontosabb híreket: minden fontos információ a vasárnapi eseményekkel kapcsolatban.

A nap legfontosabb híre természetesen a Le Mans-i 24 órás futam befutója volt: a Ferrari 50 év után tért vissza a csúcskategóriába, és rögtön parádés győzelmet aratott a világ legnagyobb autóversenyén. A dobogóra még a Toyota és a Cadillac fért fel a győztes Antonio Giovinazziék mellé. A végig kiélezett versenyről itt számoltunk be annak minden részletével együtt.

A verseny hajrájában hibázott Ryo Hirakawa a #8-as Toyotával, így a japánok nem tudták az utolsó pillanatig üldözni és nyomás alá helyezni az #51-es Ferrarit, az ő megcsúszásával dőlt el a küzdelem. Hirakawát azonban nem hibáztatják a többiek: csapattársa, Brendon Hartley beszélt arról, hogy egyszerűen kockáztatniuk kellett a győzelemért, ez most rosszul sült el, de nem vesztettek semmit.

Az eseményt a helyszínen tekintette meg Charles Leclerc is, a Ferrari F1-es pilótája pedig annyira belelkesült a csapat sikerétől, hogy azt mondta, ő is szeretne indulni majd Le Mans-ban, biztos, hogy ki akarja majd pipálni ezt a négyzetet a későbbiekben.

ferrari-lemans-wec



F1-es esemény nem sok történt ma, de azt azért emeljük ki, hogy Franz Tost szerint ő Mick Schumachert választotta volna az AlphaTaurihoz, csak a Red Bull vezetősége nem engedte meghozni ezt a döntést, és inkább Nyck de Vriest szerződtette. Tost szavai itt olvashatók!

Érdekes gondolatot fogalmazott meg a hétvégén éppen a Le Mans-i 24 óráson szereplő Jenson Button. A 2009-es F1-es világbajnok ugyanis úgy véli, hogy hiába lehet akár Lewis Hamilton, akár Max Verstappen a legeredményesebb Formula-1-es pilóta majd a jövőben – vagyis a brit igazából már az is –, a legnagyobbnak csak olyan versenyzőt lehet nevezni, aki a száguldó cirkuszon kívül is letette a névjegyét: „Minden esély megvan rá, hogy Max legyen a legnagyobb. De tetszik az az elképzelés, hogy nem lehetsz a világ legjobb versenyzője, ha nem lépsz ki az F1-en kívülre” – fogalmazott a The Times hasábjain Button, aki Fernando Alonsót hozta fel példaként, aki nyert Le Mans-t, Daytonát, valamint indult az Indy 500-on és a Dakaron is.

Max Verstappen egy interjúban felidézte azt a napot, amikor találkozott minden idők valószínűleg legnagyobb holland sportolójával, a játékosként és szakvezetőként is a világelitbe tartozó világbajnoki ezüstérmes labdarúgóval, Jonan Cruyff-fal. Egy 2016-os téli teszten került sor a találkozóra, méghozzá éppen Barcelonában, ahová Cruyff ezer szállal kötődött – olyannyira, hogy ott is helyezték örök nyugalomra. Verstappen nyilatkozatáról itt számoltunk be!

f1-verstappen-redbull

A Sky Italia mikrofonja előtt beszélve a Red Bull sztártervezőke, Adrian Newey úgy nyilatkozott Max Verstappenről, hogy szerinte a holland a tökéletes versenyző, mert miután a karrierje kezdetén meglévő hibáit kijavította, úgy tud elmenni a határig, hogy közben nagyon megfontoltan és simán vezet. A brit mérnökzseni rengeteg versenyzővel, köztük számos világbajnokkal dolgozott együtt fantasztikus pályafutása során, Verstappenen kívül az ő autójával ért a csúcsra Mansell, Prost, Hill, Villeneuve, Hakkinen és Vettel is. Az interjú részletei itt olvashatók!

Történelmi tettre készülnek a Red Bullnál a szezon összes versenyének megnyerésével: a 100. sikerre készülve Marko aláhúzta, ehhez Sergio Perezre is szükség van. „A nyers teljesítményt nézve, igen, képesek vagyunk rá. Nem túlzás azt mondani, hogy minden versenyre esélyesként érkezünk, de ehhez balszerencse nem fér bele. Még 15 futam hátra van, bármi megtörténhet, sőt már a következő héten, Montrealban kihívásokkal szembesülhetünk. Sokkal valószínűbb, hogy meg tudjuk valósítani ezt az álmot, ha mindkét autónkkal képesek vagyunk győzni.”

Mára sem maradunk bulvártéma nélkül: úgy tűnik, hogy Tom Cruise lehetetlen küldetésre készül: versenybe száll Lewis Hamiltonnal Shakira kegyeiért. Mint az hetek óta közismert, a Barcelona korábbi klasszis hátvédjétől, Gerard Pique-től viharos körülmények között elváló kolumbiai énekesnő és a hétszeres világbajnok között formálódik valami, s a People magazin minapi cikkében már határozottan nem baráti, hanem romantikus kapcsolatról írt.

Látványos és roppant veszélyes baleset történt egy knoxville-i sprint car futamon, melyet követően Carson Macedo nagyon hálás lehet versenyzőtársainak: a levegőbe repülve többször átforduló, majd kigyulladó autót ugyanis nem tudta elhagyni az eszméletét veszítő pilóta. A bukás után több versenyzőtárs odarohant, köztük Kyle Larson sógora, a négyszeres bajnok Brad Sweet, és segítettek a beavatkozóknak magához téríteni és kiszabadítani Macedót. A gyors mentőakciónak köszönhetően Macedo még ha segítséggel is, de saját lábán ment el a mentőig.

motogp-bagnaia-ducati-mugello

Bagnaia simán nyert, buktak a Marquezek: csak néhány méterig nem vezette az Olasz GP-t a vb-előnyét is növelő ducatis, aki a Pramac párosa előtt győzött Mugellóban. Marc és Alex Marquez is elesett. A mai MotoGP-futam beszámolója itt olvasható!

A hétvégén Vallelungában, a TCR Italy Festival keretein belül folytatódik a TCR World Tour 2023-as idénye, s az első futamnak a szombati időmérőn szerzett idei második elsősége révén Michelisz Norbert vághatott neki a pole-pozícióból. és bár keményen kellett védekeznie csapattársa, Mikel Azcona és az audis Frederic Vervisch ellen, a magyar pilóta megőrizte a vezetést, majd rajt-cél győzelmet aratott. A második versenyen a tizedik helyről rajtolhatott, és újabb remek autózást bemutatva a negyedik pozícióig zárkózott fel: ennek köszönhetően továbbra is vezeti a világsorozat pontversenyét.

Végezetül pedig Kiss Norbert: a magyar kamionos mind a két időmérőt és mind a négy futamot megnyerte ezen a hétvégén a Slovakia Ringen, így vezeti a Kamion-Eb tabelláját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: