DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Motor

Bagnaia simán nyert, buktak a Marquezek

Csak néhány méterig nem vezette az Olasz GP-t a vb-előnyét is növelő ducatis, aki a Pramac párosa előtt győzött Mugellóban. Marc és Alex Marquez is elesett.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A spanyol győzelmeket hozó Moto3-as és Moto2-es futam után következett vasárnap délután a MotoGP Olasz Nagydíja Mugellóban. A pole-pozícióból ismét Francesco Bagnaia várhatta a piros lámpák kialvását, és bár Jack Miller parádésan kilőtt, ahogy azt idén megszokhattuk a KTM-ektől, az első kanyarok után a ducatis visszavette a vezetést. Millert ráadásul hamar megelőzte Jorge Martin is, majd a következő körben Alex Marquez elfékezésből adódó bevetődése után veszített több pozíciót is az ausztrál: Luca Marini jött fel a harmadik, Marc Marquez a negyedik helyre, ifjabb Marquez és Miller pedig kis híján össze is ért az első kanyar kijáratán.

motogp-bagnaia-ducati-mugello



Bagnaia és Martin pillanatok alatt egy-másfél másodpercre leszakította Marinit és a két Marquezt, akiket szintén egy lélegzetvételnyi szünet után követett Johann Zarco, Brad Binder és Miller. Ebből a meccsből aztán már a táv harmada környékén kiszállt Marc Marquez: kicsúszott a repsolos – aki még mindig nem ért célba vasárnapi versenyen a 2023-as szezonban. A Honda ezzel újabb borzalmas napot teljesít, hiszen eleve két versenyzővel kevesebben álltak rajthoz: Joan Mir még a pénteki bukása után lépett vissza ujjsérülés miatt, míg Alex Rins a tegnapi sprinten szenvedett jobb síp- és szárkapocscsonttörést, így ő sem tudott rajthoz állni.

Az éllovas duó között folyamatosan fél másodperc körül ingadozott a távolság, a harmadik helyért viszont féltáv környékén megindult a csata Marini és Alex Marquez között: a gresinis második nekifutásra már el is ment VR46-os márkatársa mellett. De nem sokáig örülhetett a virtuális dobogónak Marquez, bátyjához hasonlóan ő is elcsúszott, így Marini újra a harmadik pozícióban találta magát. Az olasz így sem lélegezhetett fel, ugyanis egyből megkapta maga mögé Zarcót, aki csak többkörnyi próbálkozás után tudott elmenni Marini mellett.

Az utolsó harmadra Bagnaia Martin is lerázta egy-másfél másodperccel, így a címvédő végül kényelmes előnnyel zsebelte be idei harmadik nagydíjgyőzelmét. Martin és Zarco révén a két Pramac még a pódiumon, Marininek köszönhetően pedig az első négy helyet elhozták a Ducatik. Binder ötödik lett a KTM-mel, megelőzve az apriliás Aleix Espargarót és a másik KTM-en ülő Millert. Marco Bezzecchi halovány futamot teljesítve a nyolcadik, a végre visszatérő Enea Bastianini a kilencedik, a top 10-et pedig Franco Morbidelli tette teljessé a Yamahával – épp csapattársát, Fabio Quartararót kiszorítva onnan. Bagnaia értelemszerűen az összetettben is növelte az előnyét: immár 21 pontra hízott Bezzecchivel szemben a fórja.

A MotoGP-szezon néhány nap múlva a Német Nagydíjjal folytatódik a Sachsenringen.

A futam végeredménye:

1. Francesco Bagnaia Ducati Team 1.067
2. Jorge Martín Pramac Ducati 1.977
3. Johann Zarco Pramac Ducati 4.625
4. Luca Marini VR46 Ducati 8.925
5. Brad Binder KTM Factory 10.908
6. Aleix Espargaró Aprilia Racing 10.999
7. Jack Miller KTM Factory 12.654
8. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 17.102
9. Enea Bastianini Ducati Team 17.610
10. Franco Morbidelli Monster Yamaha 17.861
11. Fabio Quartararo Monster Yamaha 19.110
12. Maverick Viñales Aprilia Racing 21.947
13. Takaaki Nakagami LCR Honda 25.906
14. Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati 26.500
15. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 30.150
16. Michele Pirro Aruba.it Ducati 38.001
17. Raúl Fernández RNF Aprilia 28.662
18. Lorenzo Savadori Aprilia Racing 1:18.912
19. Jonas Folger Gas Gas Tech3  
Kiesett:    
  Álex Márquez Gresini Ducati  
  Miguel Oliveira RNF Aprilia  
  Marc Márquez Repsol Honda  
Nem indult:    
  Joan Mir Repsol Honda  
  Alex Rins LCR Honda  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: