DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Hírösszefoglaló

Hamilton elveszett, Perez a pole-ban – ez történt szombaton az F1-ben

Egy cikkbe gyűjtöttünk mindent, amit a szombati napról tudni érdemes: esti hírösszefoglalónkkal nem maradtok le semmiről!

A nap fő híre természetesen a dzsiddai időmérő: Max Verstappen technikai hiba miatt már a Q2-ben kiesett, de a fő esélyes elhullása nem zavarta meg a Red Bullt. Sergio Perez nagyon magabiztos kört ment a Q3-ban, így megszerezte a pole-pozíciót, és bár Charles Leclerc lett a második, de ő tízhelyes büntetést kap, így Fernando Alonso indulhat az első sorból. Az időmérő összefoglalója itt olvasható!

Verstappen úgy fogalmazott, hogy káoszrajtra számít vasárnap, és nagyon nehéz dolga lesz hátulról indulva, mert nagyon könnyen keveredhet ütközésbe vétlenül is, hiszen a falak miatt nem tud hova menekülni a baj elől. Azt nem igazán érti, hogy a féltengelytörés hogyan történhetett meg.

Perez is problémába ütközött a kvalifikáció végén, de ez nem számított, mert az első körével is megszerezte a pole-t: az ő értékelése itt olvasható!

FB-pole-Saud-Per



A második helyet Charles Leclerc szerezte meg, de a monacói nem volt túl elégedett: egyrészt a jó eredmény ellenére úgy érzi, hogy a Red Bull külön ligában játszik, ráadásul a tízhelyes büntetése miatt így is hátulról rajtolhaz, úgyhogy a pohár maximum félig lehet tele.

Fernando Alonso viszont optimista: a spanyol az első sorból indulva bármire esélyesnek érzi magát, hiszen szerinte a versenytempó az Aston Martin erőssége, és ha kvalifikációról másodikként tud kijönni, akkor ott a határ a csillagos ég. Később, az FIA-sajtótájékoztatón azért már óvatosabban fogalmazott, és arról beszélt, hogy a Red Bullok valószínűleg túl gyorsak lesznek számukra, inkább hátrafelé néz a többiekre. 

A Mercedesnél kicsit felemás a helyzet. George Russell nagyon boldog a harmadik rajthelyével, madarat lehetne vele fogatni, bár azt azért hozzátette, hogy szerinte Verstappen ezzel az autóval hátulról is beférhet még elé. A csak nyolcadikként záró Lewis Hamilton viszont alig tudja leplezni dühét: egyetlen mondattal értékelte csak az időmérőt. 

A hétszeres világbajnok kicsivel később aztán elárult egy-két dolgot: teljes letargiába süllyedve beszélt arról, hogy mennyire elveszett, és hogy mennyivel jobban megtalálja az összhangot az autóval Russell. 

f1-hamilton-mercedes-jeddah

Toto Wolff csapatfőnök ugyanakkor egy kis humort is megengedett magának: „Talán direkt csinálták, hogy hátulról nyerjenek!” – mondta Verstappen technikai hibájáról.

A Red Bull egyébként még az időmérő előtt sebességváltót cserélt Max Verstappen autójában, míg az AlphaTauri komolyabb bajt észlelt Nyck de Vriesnél, így motort cserélt, ami miatt a holland a teljes harmadik szabadedzést kihagyta.

Ha már harmadik szabadedzés, csak a rend kedvéért: ide kattintva olvasható az egyórás gyakorlás beszámolója!

Ami pedig a vasárnapi futamot illeti, készítettünk egy összegzést a pénteki szabadedzések alapján arról, hogy a versenytempót illetően hogyan állhatnak egymáshoz képest a csapatok. Ez az elemzés itt olvasható!

Megrendezték közben a Formula-2 sprintfutamát is, ami biztonsági autót, balesetet és izgalmas csatákat hozott, amelynek végén Iwasa állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Itt olvashatók el az események!

Végezetül pedig egy szintén F1-en kívüli hír: magyar idő szerint szombat hajnalban ért véget a WEC sebringi szezonnyitó, amelyen a Toyota dominált, de a Ferrari is dobogóra állhatott a Cadillac és a Porsche előtt. Az erről írt beszámolónk ezen a linken megtekinthető!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: