DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Red Bull-verés? Alonso inkább hátrafelé figyel

Hiába az első soros rajthely, a kétszeres F1-es világbajnok nem érzi foghatónak Perezéket Dzsiddában – persze a szerencse is döntő faktor lehet.

Charles Leclerc tíz rajthelyes büntetése után Fernando Alonso az első sorból, Sergio Perez mellől startolhat a vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíjon. Miután Bahreinben a versenyen még erősebbnek tűnt az Aston Martin, mint az időmérőn – és a spanyol közvetlenül a kvalifikáció után arra utalt, hogy itt is ez lehet a helyzet – felmerülhet a kérdés, hogy a kétszeres világbajnok akár a győzelmet és a Red Bull legyőzését is célba veheti-e másnap.

Az eddigi utolsó F1-es diadalát csaknem tíz éve, a 2013-as Spanyol Nagydíjon még a Ferrari színeiben megszerző pilóta azonban hűtötte a kedélyeket ezzel kapcsolatban az első három helyezett számára tartott sajtótájékoztatón:

„Nem tudom… szerintem még nem vagyunk abban a helyzetben” – fogalmazott Alonso a Formula.hu jelenlétében. „Nyers tempóban szerintem a Red Bull más ligában játszik, és úgy gondolom, inkább a mögöttünk lévő csapatokra kell koncentrálnunk.”

f1-alonso-dzsidda-top3



„A Ferrari erős lesz, a Mercedes erős és az Alpine is gyors itt. Úgy vélem, számunkra a verseny a mögöttünk lévőkkel zajlik. Láthattuk ma, hogy Max vélhetően külön szintet képviselt az időmérőn, csak nem tudta befejezni azt műszaki hiba miatt. Még ha a tükörre is fogunk fókuszálni, hogy magunk mögött tartsuk az ellenfeleket, ha történik valami elöl, igyekszünk megragadni a lehetőséget.”

„Nem akarok túl pesszimistának tűnni, de ha megnézzük a tempót a szabadedzéseken és Bahreinben, akkor őszintéknek kell lennünk magukkal: tudjuk, hogy a Red Bull kissé mindenki előtt jár. Nem az a cél holnapra, hogy a győzelemért harcoljunk Checóval. De mint mondtam, a Formula-1 nem egzakt matematika, bármi történhet, ma is tizenötödik lett Verstappen. Olykor megtörténik az ilyesmi.”

 

A szerencse is dönthet a vasárnapi F1-es futamon

Alonso azt is elmondta a sajtónak, hogy kiélezett küzdelemre számít az általa felsorolt alakulatokkal, s bizony a csatát akár a szerencse is eldöntheti, ahogy 2022-ben Sergio Perez győzelmi esélyeit is keresztülhúzta a számára rosszkor érkező safety car:

„Arra számítok, hogy nagyon szoros futam lesz, amit apró részletek fognak eldönteni: az egyik lesz a start, a másik a gumikezelés. A harmadik a stratégia, és talán az utolsó maga a szerencse. Láthattuk tavaly is Checóval, mekkora szerepet játszhat a szerencse és a biztonsági autó. Minden téren élesnek kell lennünk, és szerintem csapatként készen állunk, hogy kézben tartsuk azokat a tényezőket, amiket lehet. Úgy fest, az autó jól megy a hosszú etapokon, finoman bánik a gumikkal. Úgyhogy igyekszünk maximalizálni az erősségeinket és reméljük, szerencsénk lesz.”

A műszaki hiba miatt már a Q2-ben kieső és így csak a 15. helyről induló Max Verstappen esélyei kapcsán is utalt arra Alonso, hogy a Red Bull fölényben van jelenleg: szerinte a címvédő minimum a dobogót elérheti a vasárnapi futamon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: