DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F2/F3

F2: Óriási izgalmak a dzsiddai sprinten

Biztonsági autót, balesetet és izgalmas csatákat hozott a juniorkategória szaúdi sprintversenye, amely végén Iwasa állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A 2023-as Szaúd-arábiai Nagydíj első izgalmait a Formula-2 mezőnye hozta el a dzsiddai aszfaltcsíkra. Az időmérő első tíz helyezettjének megfordítását, az előző versenyen és itt kiosztott büntetések alkalmazását követően kialakult a rajtrács: az első sorból Jak Crawford és Ralph Boschung, mögöttük pedig Kush Maini és Ayumu Iwasa várhatta a piros lámpák kialvását.

A rajtot komolyabb baleset nélkül megúszta a juniorkategória mezőnye, Iwasa a negyedik helyről a másodikra jött előre megelőzve mindkét Campost, sőt, a második kör elején Crawfordot is maga mögé utasította. A japán még éppen jókor előzött, ugyanis Zane Maloney hibájának köszönhetően a biztonsági autó is a pályára került.

Az újraindítást követően Boschung visszaszerezte a második helyet, Crawford és Maini pedig visszacsúsztak a negyedik, illetve nyolcadik helyekre. A vasárnapi futamot elölről megkezdő trió, Oliver Bearman, Victor Martins és Theo Pourchaire már az ötödik, hatodik, illetve hetedik helyen csatáztak a pozíciókért.



Pontosabban csatáztak volna, azonban Bearman és Pourchaire összeakadtak az első kanyarban utóbbi túl bátor próbálkozásának köszönhetően, ezzel előidézve a második biztonsági autós fázist. Az Alfa Romeo tartalékpilótája azonnal bocsánatot kért versenytársától hibája miatt, amely mindkét pilóta kiesését okozta.

A második újraindítást követően a sprintet pole-ból kezdő Crawford folytatta a visszaesést, egy kör alatt további két helyet veszített. Eközben az első négy pilóta – Iwasa, Boschung, Daruvala és Martins – elszakadt a mezőny többi tagjától, Daruvala és Boschung körökön keresztül cserélgették a második és harmadik pozíciót, mielőtt utóbbit az időmérő domináns győztese is megelőzte.

A vezető trió folytatta a harcot a dobogós helyekért, egymást lassítva létrehoztak egy vonatot a mezőny első feléből. Daruvala többször is megpróbálta megelőzni Iwasát, azonban a sokadik próbálkozás miatt annyira lecsúszott az ívről, hogy Martins el tudott mellette menni.

Az F3 tavalyi bajnoka ugyan próbált nyomást gyakorolni a japán pilótára, azonban már nem történt változás. Iwasa nyert Martins, Daruvala és a Campos duója előtt. A mezőny programja holnap folytatódik a főfutammal a száguldó cirkusz versenyét megelőzően.


Vajon vasárnapra is át tudja menteni formáját Martins?

 

 

Versenyző

Csapat

Hátrány

1

Ayumu Iwasa

DAMS

 

2

Victor Martins

ART Grand Prix

0.7

3

Jehan Daruvala

MP Motorsport

1.1

4

Ralph Boschung

Campos Racing

1.9

5

Kush Maini

Campos Racing

2.5

6

Frederik Vesti

Prema Powerteam

2.9

7

Jack Doohan

Invicta Virtuosi Racing

3.3

8

Dennis Hauger

MP Motorsport

4.5

9

Jak Crawford

Hitech Pulse-Eight

4.5

10

Roy Nissany

PHM Racing by Charouz

6.4

11

Arthur Leclerc

DAMS

6.8

12

Isack Hadjar

Hitech Pulse-Eight

7.6

13

Enzo Fittipaldi

Rodin Carlin

8.3

14

Juan Manuel Correa

Van Amersfoort Racing

13.1

15

Clement Novalak

Trident

13.7

16

Richard Verschoor

Van Amersfoort Racing

13.7

17

Roman Staněk

Trident

14.2

18

Brad Benavides

PHM Racing by Charouz

20.5

19

Amaury Cordeel

Invicta Virtuosi Racing

35.4

20

Theo Pourchaire

ART Grand Prix

kiesett

21

Oliver Bearman

Prema Powerteam

kiesett

22

Zane Maloney

Rodin Carlin

kiesett

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: