DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Hírösszefoglaló

Ez a Williams napja volt: a hétfői F1-es hírek

A Williams FW45 bemutatójáról szólt ez a nap az F1-ben: összegyűjtöttünk minden fontos eseményt hétfőről, hogy ne maradjatok le semmiről.

A Williams autóbemutatója határozta meg ezt a napot a Formula-1-ben: a grove-iak viszont igazából nem leplezték le az FW45-öt, csak a festését mutatták meg, ami viszont nagyon hasonlít a tavalyihoz, így a nagy eseményből a Red Bulléhoz hasonlóan inkább csak egy évnyitó dzsembori lett. Magát az FW45-ös versenyautót élesben egy hét múlva csodálhatjuk meg, amikor Silverstone-ban Alex Albon és Logan Sargeant is pályára viszi, de néhány technikai részletet már most elárultak az istálló képviselői.

Beszámolónk itt olvasható, a mutatott képeket pedig egy galériában szedtük össze:

A bemutató legfontosabb eleme a Gulf Oillal kötött megállapodás bejelentése volt, amelynek értelmében több évre elkötelezték magukat egymás mellett a felek. Az autósportban ikonikusnak számító szponzor eddig a McLarennel működött együtt – ennek a csúcspontja volt a 2021-es Monacói Nagydíjon látott dizájn –, de Mike Jones, a Gulf vezérigazgatója a Formula.hu virtuális jelenlétében elmondta: úgy érzik, a wokingiakkal teljesítettek mindent, amit szerettek volna. De hogyan kötöttek ki a Williamsnél? Erről itt írtunk!

A két pilóta természetesen több kérdésre is válaszolt az esemény alkalmával. Alexander Albon nyilatkozata itt olvasható, de a brit-thai külön is beszélt az érkező új csapatfőnökről, James Vowlesról is. Az istálló újoncát, Logan Sargeantet is sok mindenről faggatták, ő beszélt arról, hogy milyen amerikainak lenni az F1-ben, hogy mi a különbség az F2-höz képest, és arról is, hogy kire számíthat: nyilatkozatáról itt számoltunk be! Sargeant emellett tippelt a hétvégi Super Bowl kimenetelére is.

A Williams-eseményen túl még a Red Bullhoz is kötődik néhány hír. Christian Horner csapatfőnök például beszállt az F1-es versenyzők szólásszabadságának korlátozásáról szóló diskurzusba: szerinte ezt az összetett kérdést nem lehet egyetlen mondattal lerendezni. Emellett megkérdezték az FIA elnöke és a Liberty Media között húzódó konfliktusról is, azonban a rutinos szakvezető kitérő választ adott – erről itt számoltunk be.

Ha már FIA vs. F1: a szövetség tárt karokkal várja az új F1-es csapatokat, s őszintén reméljük, hogy e projektek sikeresebbek lesznek, mint az ebben a cikkünkben bemutatott próbálkozások, ugyanis összegyűjtöttük, hogy milyen hamvába holt projektek történtek a sportág történelme során. 

A csapathoz négy év után harmadik pilótaként visszatérő Daniel Ricciardo volt csapattársáról, Max Verstappenről, valamint saját feladatairól beszélt a 2023-as szezon előtt.

A végén pedig egy-két hír az F1-en túlról: 

Három kategóriában is érdekelt lesz 2023-ban az egykori McLaren-pilóta, Stoffel Vandoorne. A Formula-E címvédője a DS Penske színeiben versenyez az elektromos szériában a Mercedes kiszállását követően, emellett a Formula-1-ben az Aston Martinhoz igazolt tartalékpilótaként. Ha mindez nem lenne elég, Vandoorne a Peugeot Sporttal is megállapodott: a márka tartalékpilótája lesz az Endurance-világbajnokságon arra az esetre, ha a két Peugeot 9X8 hypercar hatfős legénységének valamelyik tagja kidőlne.

A MotoGP sepangi shakedownjának második napja is yamahás elsőséget hozott a MotoGP-ben, de ezúttal csak az utolsó órában kerülhettek fel a slick gumik: ismét Crutchlow állt az élre.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: