DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Albon: Győztes mentalitás érkezik a csapatba

Új pilótával és csapatfőnökkel vág neki a 2023-as szezonnak a Williams, megmaradt viszont a csapat stabil pontjaként Alexander Albon, akire idén vezető szerep hárulhat a csapatnál.

Albon sikeres visszatérésen van túl 2021-es kihagyása után: a mezőny hátsó felében harcoló Williamsszel többször fel tudta venni a versenyt a középmezőny tagjaival a 2022-es szezon során, valamint magabiztosan a csapat gyorsabb pilótájának bizonyult. A 2023-as évet már új csapattárssal, az újonc Logan Sargeanttel kezdi meg a thai-brit versenyző, aki így vezető szerepet vállalhat majd a brit istállónál.

„A csapat nem mondja ki egyértelműen, hogy én leszek a vezérpilóta, csupán így alakul ki. A tapasztalatom és a Red Bullnál töltött idő miatt érzem, milyen irányba kéne mennie az autónak, hol kell még fejlődnünk. Tavaly is azon dolgoztam, hogy minél inkább kivehessem a részemet az autó azon részeinek fejlesztéséből, amelyek visszavetettek minket a teljesítményünket tekintve. Logannek már van egy kis tapasztalata, vezette tavaly az autót, és a visszajelzések tekintetében megegyeznek a gondolataink. Elég tehetséges ahhoz, hogy a tapasztalatlansága ellenére gyorsan felvegye a tempót” – mondta Albon a Formula.hu jelenlétében a Williams 2023-as autójának bemutatója előtt.

Albon gyengén sikerült 2020-as szezonja után a Red Bull-lal kénytelen volt kivárnia a lehetőséget arra, hogy bebizonyítsa, megvan a tehetsége az F1-hez, ezt a második esélyt pedig a Williams adta meg neki. Hasonló cipőben jár most az osztrák istálló másik expilótája, Daniel Ricciardo is.



„Az én esetemben nem rajtam múlott, 24 évesen a karrierem más szakaszában voltam a kihagyásom idején. Nagyon vágytam arra, hogy visszakerülhessek a Formula-1-be, Daniel viszont sikeres versenyzői múlttal rendelkezik, így megértem, miért nem akart egy olyan csapathoz szerződni, amellyel nem tud a mezőny elejében küzdeni. Én viszont boldogan kezdtem újra az egészet.”

A 2022-es év végi csapatfőnök-keringő következtében a Williams élére is új szakember került, a Mercedes eddigi főstratégája, James Vowles veszi át a brit istálló irányítását a 2023-as szezon előtt.

„Még nem kezdett munkához, úgyhogy egyelőre nehéz túl sokat mondani róla. Nagyon tapasztalt és ismeri a sikerhez vezető utat, hiszen egy olyan csapattól érkezett, amely több világbajnoki címet is nyert. Fontos szerepet játszott a Mercedesnél, és nagyon hasznos tudással és információval látja el a csapatot. Nagyszerű betekintést nyújt abba, hogy mit kell tennünk a siker érdekében, és ezzel minket is ösztönöz. Megvan benne a győztes mentalitás, ami ahhoz kell nekünk, hogy futamokat tudjunk nyerni” – mondta a 26 éves versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: