DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
GP2/3

GP2: Bajnokavatás a hatórás hétvégéjén

A csapatok közt megvan az F1 elsőszámú nevelősorozatának 2015-ös bajnoka, miközben a GP3-ban megszakadt a Mercedes-junior nagy sorozata – igaz, bajnoki éllovasként valószínűleg nem bánja ezt.

A Formula-1-et a fél világon át kísérő két nevelőszéria, a GP2 és a GP3 a németországi nagydíjhétvége elmaradása miatt egy plusz fordulót iktatott be a versenynaptárba, mégpedig a bahreini WEC-forduló kísérőprogramjaként – s mivel a szahíri hatórást szombaton rendezik, a szokott menetrenddel ellentétben pénteken és szombaton tartják az utánpótlás-sorozatok két-két futamát.

A nagyobbak közt már csak a csapatbajnoki cím (volt) kérdéses az utolsó előtti helyszínre érkezvén, hiszen a versenyzők közt a minden idők legerősebb GP2-es teljesítményét nyújtó Stoffel Vandoorne már Oroszországban megszerezte a koronát. Istállója, az ART GP sem utazik majd izgalommal eltelve a szezonzáróra, hiszen legfőbb riválisaik betlije után ők is bebiztosították a bajnoki címet három futammal a szezon vége előtt.

artgp_champ



Méghozzá stílusosan, kettős győzelemmel, hiszen a fölényes, 13 másodperces győzelmet arató – s tízből idei hatodik főversenyes győzelmét szerző Vandoorne csapattársa, az idén nem először remeklő Matsushita előtt nyerte meg a versenyt, míg a dobogó alsó sokára az az Evans állhatott fel, aki a bajnokság második helyén álló Rossival ütközött. Az amerikai nullázása ellenére őrzi az ezüstérmes pozíciót, a harmadik helyezett Haryantót viszont egyetlen pontra megközelítette a Marciello mögött ötödikként záró Szergej Szirotkin.

A kisebbik kategória versenyét az ötödik rajthelyről induló Marvin Kirchhofer nyerte Emil Bernstorff előtt, ám a legboldogabb mégsem ő, hanem Esteban Ocon lehetett, aki harmadik helyének köszönhetően öt pontra növelte előnyét a bajnoki összetettben Luca Ghiotto előtt. A francia számára egyébként egy nagy sorozat ért véget, hiszen egymás után kilenc második helyet követően tizedjére nem az ezüstérmes pozícióban zárt. Három futammal a szezon vége előtt mindenesetre úgy vezeti a bajnokságot, hogy az évnyitó óta nem állt a dobogó tetejére, miközben Ghiotto és Kirchhöfer már négy-négy versenyt nyertek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: