DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Formula+

Max Verstappen az Év Autóversenyzője, Palou, WEC- és WRC-sztárok a legjobbak között

Csak hat F1-es pilóta került be az év húsz legjobb autóversenyzője közé, de a dobogót kisajátította a királykategória.

Nyolcadik alkalommal választotta meg szerkesztőségünk az év legjobb autóversenyzőit: a lista összeállításakor a 2023-ban elért eredményeket, és a mutatott teljesítményt vettük figyelembe, értékelve azt, hogy milyen erős bajnokságban, milyen mezőnyben, milyen ellenfelekkel szemben, milyen nehéz feladatot oldott meg az adott pilóta. 

A top tízes listánkon öt, a top húszban viszont csak hat F1-es pilóta kapott helyet, és a jelentősen fellendülő WEC versenyzői kerültek reflektorfénybe. 

A teljes top50-es listát a könyvesboltokban és a Formula Webshopban kapható Autósport évkönyvben találjátok!



 

1. Max Verstappen

Tavaly ezt írtuk róla: „Itt most nem volt kérdés: minden idők egyik legdominánsabb F1-es szezonjával, menet közben több rekordot is átírva húzta be második világbajnoki címét a holland klasszis.” Ezen nem sokat kell változtatni, csak épp az „egyik” szót ki kell vennünk, a „másodikat” pedig „harmadikra” kell cserélnünk. Ráadásul ezúttal már sem különös szezonzáró, sem költségbotrány nem vetett árnyékot Verstappen győzelmére, melyet az idény elején még a bajszát rángató csapattárs megsemmisítése tett teljessé. Sorozatban negyedszer ő az év versenyzője.

f1-verstappen-redbull-mexico_1



 

2. Fernando Alonso

Alonsót az elmúlt egy-másfél évtizedben sokszor leírták, és épp annyiszor cáfolt rá a kétkedőkre, ráadásul most úgy tűnt, hogy húsz év után először sikerült tökéletesen igazolnia, hiszen az Aston Martin a szezon elején a második erőnek bizonyult, Alonso pedig mindent ki is sajtolt az autóból. Aztán a zöldek lemaradtak a fejlesztési versenyben, de ez sem szegte a kétszeres világbajnok kedvét: Hollandiában Verstappent kergette meg a győzelemért, Brazíliában pedig karrierje egyik legnagyobb versenyével ért fel a dobogóra.



 

3. Lewis Hamilton

Sorozatban harmadszor került a harmadik helyre toplistánkon az F1 történetének legsikeresebb versenyzője, aki visszavágott George Russellnek a tavalyi vereségért, s a bajnoki ezüstérmet is célba vehette egy viszonylag gyengébb szezonkezdést követően – mindezt úgy, hogy a Mercedes legföljebb pillanatokra tudott a Red Bull mögötti második erő pozíciójába lépni az Aston Martin, a McLaren, illetve a Ferrari árnyékában. Szenzációs versenyeket futott, de autója korlátait még Lewis Hamilton sem lépheti.



 

4. Alex Palou

Az idei szezon legjobb nem F1-es pilótája az IndyCarban szokatlan fölénnyel bajnoki címet szerző Alex Palou lett. Bár teljesítményéről sokszor elvonta a figyelmet az F1-be igazolással való kacérkodás és a McLarennel folytatott szerződéses vitája, a teljesítményén ez ritkán érződött: nem is lehet kétséges, hogy az IndyCar jelenkorának kiemelkedő versenyzője, akire fényes jövő vár a szériában, ha nem szerződik Európába.

palou-mclaren-miami



 

5. Kalle Rovanpera

A finn pilóta megvédte bajnoki címét a WRC-ben, és összességében nem férhetett kétség ahhoz, hogy ő volt a szezon legjobbja 2023-ban. Kicsit talán nehézkesebben jutott el a bajnoki címig, mint tavaly, de ezúttal is gyorsan és kiegyensúlyozottan autózott – a Toyota fölénye is segítségére volt, de nem kérdéses, hogy teljességgel megérdemelten lett kétszeres világbajnok ebben a szezonban.



 

6. Lando Norris

Nehéz helyzetben kezdte a 2023-as szezont a McLaren üdvöskéje, de nyáron kiderült, hogy Zak Brown nem a levegőbe beszélt, amikor arra figyelmeztetett, hogy nagy dolgok készülnek a wokingi boszorkánykonyhában. Norris halmozta a dobogókat, a második félévben kétségkívül ő volt a legközelebb Verstappenhez, csak épp a győzelem nem akart összejönni – de közelebb volt hozzá, mint valaha.



 

7. Mike Conway

A Le Mans-i önhibáján kívüli kiesés a világbajnoki címébe került a #7-es Toyotának, mely összességében a legerősebb hypercaros egység volt az idei WEC-szezonban. Conway egész évben remekül tette a dolgát, s egy számára szokatlan műfajban, a GT-versenyzésben is eredményesen próbálta ki magát, hiszen egy Lexus volánja mögött kategóriadobogót ért el a Daytonai 24 óráson.

toyota



 

8. Kamui Kobaashi

A WEC legjobb egykörös menője idén is bizonyította klasszisát, hiszen ő szerezte a legtöbb rajtelsőséget, ráadásul csapatfőnökként világbajnoki címnek örvendhetett, ha már versenyzőként nem sikerült neki, hiszen ismét rendkívül peches módon bukta el a Le Mans-i győzelem esélyét.



 

9. Ott Tanak

Emellett mintegy hobbiból a Super Formulában is elindult, de érezhetően nem ez volt számára a prioritás. A mezőny leggyengébb és messze legmegbízhatatlanabb autójával is bizonyította, hogy miért tartják őt Rovanpera legnagyobb ellenfelének: a Forddal két futamot nyert, többször járt a dobogón és hiba nélkül teljesítette az évet – a gyenge eredmények kivétel nélkül az autó versenyképtelenségének vagy műszaki hibájának voltak betudhatók. Úgy összegezhetnénk a teljesítményét, hogy ő idén „abból a bizonyosból” épített várat a WRC-ben.



 

10. Carlos Sainz

Sokszor látványtalanul tette a dolgát, s bár olyan hangokat is lehetett hallani, melyek megkérdőjelezték a helyét a Scuderiánál, összességében ő bizonyult a maranellóiak stabilabb versenyzőjének. Egykörös tempóját is megtalálta, Monzában pole-t szerzett, s amikor lehetőség adódott a Red Bull legyőzésére, egy szenzációs taktikai húzással aratott győzelmet Szingapúrban.



 

2023 top20 autóversenyzőjének listája az AFM szerkesztőinek szavazatai alapján:

1. Max Verstappen F1
2. Fernando Alonso F1
3. Lewis Hamilton F1
4. Alex Palou IndyCar
5. Kalle Rovanpera WRC
6. Lando Norris F1
7. Mike Conway WEC
8. Kamui Kobayashi WEC
9. Ott Tanak WRC
10. Carlos Sainz F1
11. Brendon Hartley WEC
12. Charles Leclerc F1
13. Sebastien Buemi WEC, FE
14. Antonio Fuoco WEC
15. Antonio Giovinazzi WEC
16. Scott Dixon IndyCar
17. Alessandro Pier Guidi WEC
18. James Calado WEC
19. Nicklas Nielsen WEC
20. Thierry Neuville WRC
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: